Главная Блог Новости Збільшення штрафів, відеофіксація порушень та посилення відповідальності за кермування у нетверезому стані: МВС ініціює зміни до законодавства у сфері безпеки дорожнього руху

Збільшення штрафів, відеофіксація порушень та посилення відповідальності за кермування у нетверезому стані: МВС ініціює зміни до законодавства у сфері безпеки дорожнього руху

10.11.2017
Просмотров : 1499

Новації стосуватимуться обмеження швидкості руху у населених пунктах, системи штрафів, посилення відповідальності за керування транспортом у нетверезому стані та впровадження відеофіксації порушень дорожнього руху. Відповідні зміни Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков презентував на спеціальному засіданні Уряду, 10 листопада.

За словами очільника МВС, наразі в нашій державі склалася катастрофічна ситуація у сфері безпеки дорожнього руху. У 2016 році в Україні сталися майже 155 тисяч ДТП, з яких понад 25 тисяч – із постраждалими особами. А протягом 2017 року – майже 117 тисяч ДТП, 19 тисяч з яких – із постраждалими.

Згадайте новину: Штрафи не лякають?: Українські водії побили новий антирекорд

«Лише за останні два роки у ДТП загинули понад 5,5 тисяч осіб. Травмовано – понад 57 тисяч. Для порівняння за 2016 рік у зоні АТО, де фактично відбуваються справжні бойові дії із застосуванням сучасного озброєння, загинули 763 наших військовослужбовців. Я хочу, аби усі ми розуміли, що нові правила – це не питання обмеження когось у правах і можливостях, а питання нашої безпеки. У нас на дорогах гине вчетверо більше людей, ніж у зоні АТО», – зазначив Арсен Аваков.

Від початку цього року за вчинення адміністративних правопорушень за ст. 130 (Керування транспортним засобом в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння) Кодексу України про адміністративні правопорушення складені 88 тисяч адміністративних протоколів, з них судами розглянуті близько 44 тисяч, тобто лише 50 відсотків. Штрафи за цією категорією накладені на 31 тисячу осіб.

«Загальний розмір штрафів, накладених з початку року за керування транспортними засобами в нетверезому стані, становить 352 мільйони гривень. Проте, в державний бюджет стягнуті лише 31 мільйон гривень або 8,7 %. Акцентую, що проти цих 8,7 % виконаних рішень на іншій чаші терезів 2317 загиблих у ДТП цього року. На жаль, переважна більшість судових рішень залишаються не виконаними», – підкреслив Арсен Аваков.

Згадайте новину: Суддю Олексія Галагана виправдали за п’яне водіння, а поліцейських, які його затримали — у в’язницю

Серед головних новацій МВС – обмеження швидкості руху у населених пунктах до 50 км/год. Ця швидкість не лише встановлена в Європі і США, а й рекомендована за результатами масштабного дослідження швидкості реакції людини в екстремальній ситуації Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

«Просте порівняння: при швидкості 60 км/год – зупинковий шлях становить 55 метрів, а ймовірність летального результату при зіткненні із пішоходом - 82%. Натомість при швидкості 50 км/год – зупинковийшлях складе 40 метрів, а ймовірність летальних наслідків знизиться до 20%», – додав Міністр внутрішніх справ.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст