Главная Блог Аналитические статьи Интервью Заступниця глави МЗС Зеркаль: Завгосп у МЗС вирішив: навіщо напружуватися та надсилати диппошту в неділю, а не в понеділок? І ледь не зірвав позову України проти Росії

Заступниця глави МЗС Зеркаль: Завгосп у МЗС вирішив: навіщо напружуватися та надсилати диппошту в неділю, а не в понеділок? І ледь не зірвав позову України проти Росії

22.06.2017
Автор:
Просмотров : 1292

Рівно через рік, у червні 2018-го, Міжнародний суд ООН у Гаазі продовжить розгляд справи "Україна проти Росії". До цього моменту офіційний Київ має надати суду повний обсяг доказів злочинів Кремля та фінансованих ним бойовиків в анексованому Криму й окупованому Донбасі. Розгляд справи займе кілька років, незважаючи на це, сам факт того, що суд ООН прийняв позов, – серйозний прецедент і перша повноцінна перемога України на міжнародному майданчику за три роки війни.

Позов було подано у січні 2017 року. Україна звинуватила Російську Федерацію в порушенні двох конвенцій: Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму (підтримка бойовиків на Донбасі) і Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (утиску українців і кримських татар в окупованому Криму). 19 квітня Міжнародний суд ООН ухвалив перше рішення: надані Києвом докази фінансування тероризму з боку РФ суд назвав недостатніми, але визнав дискримінацію кримських татар у Криму та застосував тимчасові заходи проти Росії. Наступний етап – це розгляд справи по суті, який і почнеться влітку 2018-го.

Українську делегацію в Міжнародному суді ООН очолює Олена Зеркаль – заступниця глави МЗС із питань європейської інтеграції, Надзвичайний і Повноважний Посол, заслужений юрист України. В інтерв'ю виданню Зеркаль розповіла, чому суд визнав недостатніми надані Києвом докази фінансування тероризму з боку РФ; чому поки що немає іншої можливості притягнути Росію до відповідальності та як недбалість одного зі співробітників МЗС ледь не зірвала позову України.

Російська сторона в суді заявляє: мовляв, "ополченці", які викопали "Бук" у шахті, не знали, що стріляли по цивільних

Згадайте новину: ТЕКСТ: Міжнародний Суд ООН опублікував повний текст позову України проти Росії

– У рішенні Міжнародного суду ООН найбільше зачепило формулювання, що докази, зібрані Україною про фінансування тероризму з боку РФ, недостатні. Чому за три роки війни не вдалося зібрати вагомих і безсумнівних підтверджень, що саме Росія накачує Донбас військовою технікою та боєприпасами?

– Питання не в тому, достатньо ми зібрали доказів чи недостатньо. Суд хоче іншого, а саме чітких доказів, що російське керівництво, постачаючи зброю на Донбас, усвідомлювало: зброю будуть використовувати, зокрема цілеспрямовано, проти цивільного населення, включно з епізодом зі знищенням цивільного літака.

– Тобто росіяни завозять у Донецьку область зенітно-ракетний комплекс "Бук М1", збивають пасажирський лайнер із 298 людьми на борту, 80 із яких – діти, серед яких троє немовлят. Але суд ООН вимагає від України довести, що "Бук" приїхав не просто так, а саме з метою постріляти?..

– Так. Навіть більше, російська сторона в суді заявляє: мовляв, так звані ополченці, які викопали "Бук" у шахті, не знали, що стріляли по цивільних, а думали, що їх зараз буде бомбити українська авіація.

– Судді усвідомлюють цинізм і маніпулятивність аргументів російської сторони?

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст