Главная Блог Новости Заробітчанин на полуниці до Німеччини: в "рабство" чи на заробіток?

Заробітчанин на полуниці до Німеччини: в "рабство" чи на заробіток?

02.08.2019
Просмотров : 2817

У Німеччині під час літніх канікул працюють до 10 тисяч українських студентів. DW дізналась, які умови праці їм надають німецькі роботодавці та чи усі працівники ними задоволені.

Безкоштовна юридична консультація громадянам України на Чужині

"Мій випадок пов'язаний із сучасною формою трудового рабства, а саме експлуатацією найманої праці, яка стала можливою через використання уразливого стану іноземців", - звернулась до DW 19-річна українка, яка приїхала в Німеччину до одного сільськогосподарського підприємства на збір полуниці.

При особистій зустрічі Даніель Лихвенко з Таращі розповіла, що як студентка аграрного коледжу наприкінці травня прибула в Нижню Саксонію "на стажування", але за місяць стикнулась з тим, що нині називає "сучасним трудовим рабством": "Я відчуваю, що мене повністю оббрехали, бо в юридичних документах ідеться, що я маю працювати шість годин, за кожну годину отримувати 9,19 євро, але насправді виявилось, що працювала на вироблення продукції - отримувала 60 центів за кілограм зібраних полуниць. Працювала без вихідних, часом по 14 годин на день".

Можливість заробити під час канікул

Про можливість заробити в Німеччині під час літніх канікул Даніель довідалась минулого року від представника київської компанії Inter Agro Image, яка, як зазначається на її сайті, організує для українських студентів "практичні стажування за кордоном". Ідеться, власне, про сезонну роботу, під час якої студентів залучають до збору врожаїв - наприклад, полуниці. Студентам обіцяють роботу на два-три місяці з тривалістю робочого тижня від 35 годин, з погодинною оплатою праці, що на місяць сягатиме 1500 євро, а також з забезпеченням проживання у гуртожитках по 4-8 осіб в кімнаті чи у мобільному житлі по четверо осіб.

Як розповів DW директор Inter Agro Image Олег Гурковський, цього літа компанія відправила до Німеччини близько 2000 студентів. "До нас звертаються з усієї України - зазвичай десь 80 відсотків з тих, хто подає документи, відповідають критеріям і їдуть до Німеччини", - каже Гурковський.

Даніель розповідає, що заплатила посереднику 500 євро, після чого отримала місце "для практики" на підприємстві Sander Calenberger Landhof, відповідний дозвіл для виконання такої роботи в Німеччині, а також можливість прибути туди автобусом.

Користуйтеся консультацією: Роз'яснення Держпраці щодо праці жінок

"Дотримуємось усіх вимог"

На Sander Calenberger Landhof, що у містечку Шпрінге-Гесторф, журналістів DW зустрів господар - Пеер Сандер (Peer Sander). Почувши про закиди Даніель, він сказав, що до від'їзду з господарства вона до нього не зверталась. При цьому Сандер не обмежував пересування кореспондентів по полях, де працювала молодь, а також територією господарства, де розташовані житлові приміщення. Сандеру 49 років - понад 20 з них разом зі своєю дружиною він займається вирощуванням полуниць і розвитком господарства. Каже, що залучати українських студентів до роботи почав чотири роки тому - тоді приїхало 40 людей.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст