Главная Блог Аналитические статьи Интервью Юрій Луценко: Скажемо чесно, я - політично призначений генпрокурор

Юрій Луценко: Скажемо чесно, я - політично призначений генпрокурор

31.01.2018
Просмотров : 1768

Під час свого візиту до Брюсселя генпрокурор України Юрій Луценко розповів DW про те, чого не вистачає у боротьбі з корупцією, які відносини у ГПУ з НАБУ та що гальмує розслідування злочинів проти Майдану.

Юрій Луценко поспілкувався з DW у будівлі Європарламенту в Брюсселі

Deutsche Welle: Розкажіть про мету вашого візиту до Брюсселя.

Юрій Луценко: Сьогодні і завтра заплановані дуже важливі зустрічі з офіційними особами Єврокомісії, Європарламенту для того, щоб донести ситуацію з боротьбою з корупцією в Україні. Я сподіваюся, сьогодні ми мали можливість продемонструвати реальні досягнення. У першу чергу - це внутрішня реформа Генпрокуратури, яка фактично знищила пострадянську диктаторську каральну модель її функціонування. Ми відкрили систему - 80 відсотків вакансій, а це сотні робочих місць, заповнюються людьми з-поза системи. Ми вдвічі підняли зарплату, на чверть скоротили персонал, створили органи самоврядування, які зараз єдині, хто може прийняти на роботу або зняти з роботи особу. Тобто, диктаторські повноваження генпрокурора або його заступників, які казали "Арештовуй, а то я тебе зніму", тепер неможливі. Фінальним ударом була ключова реформа з відділення слідства від прокуратури. Це означає, що одна людина в одному офісі тепер не зможе заарештувати людину, віддавши команди і прокурору, і слідчому.

Але, звичайно, людей в Україні та й у ЄС цікавлять результати боротьби з корупцією. Часто поширюється думка, що нічого не змінилося. Це неправда. За минулий рік ми продемонстрували найвищу активність за понад 20 років незалежності України. ГПУ з нашими колегами з МВС, фіскальної служби, СБУ затримала на корупційних діях, як правило, на гарячому під час отримання або давання хабара, понад 9500 корупціонерів. Але є ще більш важлива деталь: ми отримали 1692 вироки, 1692 корупціонери засуджені минулого року в Україні. Це один з найбільших результатів у Європі. Чого не вистачає? Серед цих 1692 вироків немає так званої "великої риби". І ми сьогодні багато говорили про посилення співпраці з НАБУ, яка має виключну компетенцію переслідування високопосадовців у нинішній владі. Хочу сказати, що серед справ НАБУ 40 відсотків - це ті, які ми спільно ведемо. Це чіткий сигнал про те, що розмови про війну між ГПУ і НАБУ є неправдою.

Вспомните новость: Луценко рассказал о своих достижениях и провалах на посту генпрокурора

У листопаді було затримано детектива НАБУ та розкрито інформацію про "спецоперацію" щодо першої заступниці Державної міграційної служби України. Як ви вважаєте, чи ГПУ тоді все правильно зробила?

Я упевнений у необхідності такої інституції (як НАБУ. - Ред.). Проте як генпрокурор я маю слідкувати за законністю дій НАБУ. У даному разі ми отримали заяву про провокування хабара. І факти, які ми отримали, свідчать, що це мало місце. Звичайно, це ще підозра, це ще не обвинувачення. Ми розслідуємо цю справу. З іншого боку, величезною помилкою була відкрита дискусія і протистояння буквально планетарного масштабу Вашингтона, Києва, Брюсселя, які обговорювали наявність чи відсутність проблем у НАБУ чи ГПУ. Перед Новим роком ми зустрілися з керівником НАБУ Ситником і дійшли спільного висновку, що це була не тільки наша помилка, яка завдала шкоди не лише нашим інституціям, але й Україні. Цього року ми проводимо вже на регулярній основі такі наради, і я впевнений, що вони дадуть і більшу ступінь співпраці, і зможемо напрацювати спільний план з усунення їхніх проблем. Це коригування закону, який би усунув проблеми легальності призначення секретних агентів, це можливість надання автономного прослуховування для НАБУ, звичайно зі збільшенням контролю за законністю таких дій. Це, зрештою, майбутній антикорупційний суд.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст