Главная Блог Аналитические статьи Интервью Юрист Ксенія Онищенко: Правова абетка: захист дітей постраждалих від АТО

Юрист Ксенія Онищенко: Правова абетка: захист дітей постраждалих від АТО

15.09.2017
Автор:
Просмотров : 1646

В 2016 році в “Законі про охорону дитинства” з’явився термін “діти постраждалі в ході АТО “. А у квітні 2017-го Кабмін затвердив порядок надання статусу таким дітям. А як це їм допомагає?

50 випуск подкасту «Правова абетка» на Громадському Радіо. Подкаст Олега Шинкаренка та Олени Сапожнікової «Правова абетка» виходить за підтримки мережі громадських приймалень та Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини. Цей випуск із юристом приймальні Гельсінської спілки при ГО «Правозахисна група «Січ» Ксенією Онищенко присвячений державній підтримці та захисту дітей постраждалих в ході АТО (антитерористичної операції).

Олег Шинкаренко: Ксеніє, скажіть будь-ласка, а що означає цей термін «діти постраждалі в ході антитерористичної операції»? Вони мають бути поранені?

Пользуйтесь консультацией: Как получить бесплатно землю участникам боевых действий АТО?

Ксенія Онищенко: Термін з’явився в нашому законі «Про охорону дитинства» в 2016 році. Тоді було введено термін «дитина, яка постраждала внаслідок військових дій та збройного конфлікту». Це дитина, яка внаслідок військових дій чи збройного конфлікту отримала поранення, контузії, каліцтво, зазнала фізичного, сексуального та психологічного насильства, була викрадена або незаконно вивезена за межі України, залучена до участі у військових формуваннях або незаконно утримувалася, в тому числі, в полоні. Тобто нам надає закон чітке визначення дитини, яка постраждала в результаті бойових дій і в результаті антитерористичної операції також.

Олена Сапожнікова: Хочу відзначити, що цей термін був введений у 2016 році в «Закон про охорону дитинства», тобто це новий термін, необхідність створення якого нам продиктувало життя .

Олег Шинкаренко: Кабінет Міністрів України 5 квітня цього року прийняв постанову «Про затвердження порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів». А в чому користь цієї постанови, окрім того, що затверджується статус?

Ксенія Онищенко: Ксенія Онищенко: Ми всі, мабуть, правники, які опікуються правами дитини, дуже чекали цього порядку про надання статусу дитини, яка постраждала в результаті збройних конфліктів, бо саме в законі «Про охорону дитинства» було внесено зміни до Стаття 30-1, де визначався цей самий порядок, але його до 2017року не існувало, і було дуже багато обговорень стосовно цього в Верховній Раді. Навіть наша приймальня подавала законопроект, який би визначав даний порядок. І ось нарешті 5 квітня був прийнятий цей порядок, який, ми сподівалися, він нас порадує, але все ж таки він, на думку не тільки мою, а я думаю всіх правників та юристів дуже звужує права дітей, які постраждали в результаті бойових дій. Він не тільки не захищає, а має таку функцію, як мені здається, приниження честі та гідності, продовжує принижувати дитину, продовжує надавати їй страждання, біль.

Олег Шинкаренко: А розкажіть будь-ласка, що ви маєте на увазі?

Ксенія Онищенко: Дивіться, для того, щоб дитина отримала статус постраждалого в результаті бойових дій, треба пройти сім кіл пекла, як цій дитині так і батькам. Право на отримання цього статусу мають дитина, яка отримала поранення чи контузію, або зазнала фізичного насилля, або психологічного, була викрадена, або залучена до участі у збройних формуваннях, і повинні батьки звернутися до правоохоронних органів, і відносно цих правопорушень, злочинів повинно бути відкрите кримінальне провадження. Тобто обов’язково, щоб цей факт було підтверджено в єдиному реєстрі досудового розслідування, було занесено цей факт.

Дитина, яка постраждала внаслідок військових дій та збройного конфлікту — це дитина, яка внаслідок військових дій чи збройного конфлікту отримала поранення, контузії, каліцтво, зазнала фізичного, сексуального та психологічного насильства, була викрадена або незаконно вивезена за межі України.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст