Главная Блог Новости Як Угорщина може гальмувати євроінтеграцію України

Як Угорщина може гальмувати євроінтеграцію України

27.09.2018
Просмотров : 1101

Угорщина погрожує перешкоджати євроінтеграції України, якщо Київ вишле її консула в Береговому. В ЄС Будапешт має менше важелів, ніж у НАТО. Але вони стосуються санкцій проти РФ і важливої зустрічі в грудні, повідомляє dw.com

Конфлікт між Угорщиною й Україною, який розпочався рік тому з ухвалення закону України про освіту, виходить на новий рівень. Приводом стало оприлюднення агентством "Укрінформ" відео, як українським громадянам видають угорські паспорти в консульстві у Береговому. Після цього міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що угорський консул у Береговому поїде з країни.

Його угорський колега Петер Сіярто пригрозив, що Будапешт у відповідь на вислання консула може вдатися до "перешкоджання прогресу України до інтеграції в ЄС і НАТО". При цьому у двох повідомленнях на сайті МЗС Угорщини з цього приводу автентичність відео не заперечується. А запис такого відео названо "операцією спецслужб" на "угорській території". На журналістський запит DW з проханням пояснити, які саме кроки мав на увазі Сіярто, в МЗС Угорщини відповіли, що не можуть зараз прокоментувати, бо тривають переговори з Україною.

Вспомните новость: Паспортный скандал с Венгрией: что происходит на самом деле

Позиція України

Представник України при ЄС Микола Точицький у розмові з DW назвав чергову ескалацію "надуманою угорською стороною". "Нічого спільного із захистом прав і інтересів угорськомовних громадян України така боротьба не має", - переконаний посол. Він бачить дві причини дій уряду Угорщини. Перша - для внутрішнього споживання, аби переконати своїх громадян, що він захищає інтереси угорців, також і за кордоном. Друга причина - для ЄС. "Так вони намагаються перевести в площину українсько-угорських відносин ті проблеми, які вони мають всередині ЄС", - пояснює Точицький. Приклади: резолюція, в якій Європарламент бачить ризики порушення Угорщиною основних цінностей ЄС або позов до Суду справедливості ЄС через несумісність угорського законодавства щодо біженців з правом ЄС.

Сіярто також звинувачує владу України у використанні інциденту в Береговому в кампанії до виборів в Україні наступного року. У свою чергу, Точицький нагадує, що Будапешт має суперечки не лише з Києвом, а й з іншими сусідами, де проживають угорські меншини. "З огляду на те, що Україна не є - поки - членом ЄС, то найбільш гостро це звучить щодо неї", - говорить дипломат. Як відомо, ухвалення закону про освіту викликало стурбованість деяких інших країн. Утім, це вирішується у двосторонньому порядку. З Болгарією та Польщею йде конструктивний діалог і співпраця, домовленості реалізуються, зауважує Точицький. З Румунією протокол про співпрацю хоч поки і не підписали, але у травні погодили.

На думку українського дипломата, нагнітання Будапештом ситуації не сприяє її врегулюванню. "Якщо людина хоче вирішувати проблеми, вона знаходить шляхи, якщо не хоче, - вона створює проблеми", - говорить Точицький. "Блокування Угорщиною співпраці України з ЄС або зустрічей чи засідань буде порушенням зобов'язань Будапешта в рамках угоди про асоціацію, яку ратифікувала у тому числі Угорщина", - застерігає дипломат.

Які важелі має Будапешт

Угорщина вже продемонструвала у рамках НАТО, як вона може перешкоджати євроатлантичній інтеграції. А саме, вона блокувала проведення Комісії Україна-НАТО на політичному рівні. З ЄС ситуація інша, адже в ньому далеко не все вирішується одностайно усіма державами-членами.

Як відомо, Єврокомісія, як виконавчий орган, сприяє Україні на шляху євроінтеграції. "ЄС продовжує підтримувати Україну в її зусиллях з реформ, ціллю яких є задоволення потреб громадян України. Цій цілі служить імплементація угоди про асоціацію", - заявив речник ЄС у відповідь на прохання DW прокоментувати погрозу Сіярто.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст