Главная Блог Новости «Я вірю в Україну. Давайте зачекаємо ще трохи». Кучмі – 80

«Я вірю в Україну. Давайте зачекаємо ще трохи». Кучмі – 80

10.08.2018
Просмотров : 1866

Сьогодні другий президент України Леонід Кучма відзначає 80-й день народження, повідомляє ГОРДОН.

Сайт президентського фонду Леоніда Кучми «Україна» повідомляє, що ювіляр святкує у Києві. «Привітання з днем народження надходять і з усіх куточків України, і з багатьох країн світу - від нинішніх і колишніх глав держав, українських та іноземних дипломатів, політиків, представників духовенства, колег-ракетників, учених, журналістів, представників мистецтва», - йдеться в повідомленні.

Интервью: Святослав Пискун: «Думаю, пока Порошенко президент, то Шокин будет генпрокурором. Они уйдут Вместе».

Кучма увійшов в історію з багатьох причин. Саме при ньому в обіг увійшла нова національна валюта - гривня, зупинена гіперінфляція, була ухвалена Конституція країни, створений Конституційний суд. Попри жорсткі політичні конфлікти, він жодного разу за 11 років свого правління не розпустив парламент. Кучма досі залишається єдиним главою держави, якого обрали на другий термін. Та попри усі ці досягнення, він пережив кілька драматичних моментів на посаді глави держави. Усі вони припали на його другу каденцію. Найбільше ударила по Леоніду Кучмі «справа Гонгадзе». 16 вересня 2000 року зник відомий своїми критичними антивладними матеріалами український журналіст Георгій Гонгадзе. За найпоширенішою версією, до вбивства журналіста причетні високопосадовці з найближчого оточення Леоніда Кучми.

Вбивство Гонгадзе викликало широкий резонанс в Україні та за її межами, особливо після оприлюднення «плівок Мельниченка». Саме після цього злочину розпочалася кампанія протестів «Україна без Кучми». Учасники акції розбили наметове містечко у центрі Києва з вимогами відставки Кучми й керівників силових відомств, проведення незалежної експертизи у справі зниклого журналіста. За «касетним» скандалом послідкував «кольчужний». У 2001 році США звинуватили Україну в тому, що вона незаконнно продає зброю і радіолокаційні системи «Кольчуга» до Іраку. Леонід Кучма назвав звинувачення «нісенітницею собачою». Попри це парламент здійснив невдалу спробу імпічменту. Через «кольчужний скандал» Кучма опинився у зовнішньополітичній ізоляції. На другий строк президентства Кучми припав і конфлікт з Росією через острів Тузла. У вересні 2003 року від російської станиці Тамань Темрюкського району Краснодарського краю у напрямку до острова Тузла росіяни починають насипати греблю з метою з'єднання її з російським берегом.

Перемовини почались після того, як будівельники досягли українського прикордонного понтону. Фактично вже тоді Росія залізла на нашу територію. У підсумку, у липні 2005 року в результаті чергових консультацій України та Російської Федерації 12-13 липня прес-служба МЗС України оголосила, що Росія визнала приналежність Україні острова Коса Тузла і «вод навколо нього». Проте в департаменті інформації і друку МЗС РФ у відповідь на таку інформацію сказали: «Правовий статус острова Тузла залишається невизначеним». Саме за часів президентства Кучми Юлія Тимошенко вперше потрапила за ґрати.

19 січня президент Кучма підписав указ про звільнення Тимошенко з посади віце-прем'єра з питань ПЕК у зв'язку з притягненням до відповідальності. Генеральна прокуратура висунула обвинувачення Тимошенко за трьома статтями Кримінального кодексу (контрабанда валюти, підробка документів, несплата податків). Опозиція назвала це переслідування відповіддю на урядові реформи Тимошенко у сфері палива й енергетики. ЮВТ провела в Лук'янівському СІЗО 43 дні. Завдяки цьому вона, власне, стала обличчям акції «Україна без Кучми». З часу усіх цих подій минуло вже 15-20 років. Водночас роль Кучми у багатьох з них досі не прояснилась. Його вважають батьком нинішньої політичної системи, а усіх діючих топ-політиків – дітьми Кучми. Він також, без перебільшення, може вважатись і засновником українського олігархату. Його десятирічка була справжнім періодом первинного накопичення капіталів для усіх українських мільярдерів. І попри все це, епоху Кучми з часом все більше українців згадують позитивно. Так облаштована людська пам'ять: деталі у ній стираються, залишається лише загальний контекст – десятирічка Кучми була бідною, але мирною.

Що говорив другий президент України

Про Україну:

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст