Главная Блог Новости Вірити чи воювати: коли відмова від мобілізації через релігійні переконання законна

Вірити чи воювати: коли відмова від мобілізації через релігійні переконання законна

14.05.2024
Просмотров : 3680

Конституція України дозволяє нести невійськову службу громадянам, чиї релігійні погляди забороняють тримати зброю в руках. Але Верховний Суд вимагає, щоб людина довела глибокі духовні переконання. Чи можна вірянам відмовитися воювати.

Загальна мобілізація в Україні передбачає винятки для військовозобов'язаних за релігійними поглядами. Низка конфесій забороняє вірянам брати в руки зброю. Конституція дозволяє їм нести альтернативну службу: формально вони перебувають у штаті ЗСУ, але не воюють. Дійсно, законодавство наділяє людей правами, але на практиці виникають складнощі.

Стаття 35 Конституції України не звільняє від обов'язків перед державою та виконання законів через релігійні погляди. У разі, якщо виконання військового обов'язку суперечить нормам релігії, вірянину дозволяється нести альтернативну, невійськову службу. Основний закон не дає механізмів, як доводити ці нюанси в суді.

Верховний Суд України в нещодавньому розгляді справи про ухилення від мобілізації через релігійні переконання ухвалив, що у разі відмови від служби з міркувань совісті доведеться не тільки підтверджувати належність до релігійної організації, а й наявність глибоких духовних переконань.

Згадайте новину: ККС ВС визначив, коли релігійні переконання громадянина виключають кримінальну відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації за ст. 336 КК України

Вірянин уникне покарання за ухилення від призову, якщо підтвердить:

  • приналежність до чинних релігійних організацій, віровчення яких забороняє брати в руки зброю;
  • щирість віри послідовними діями.

Останній пункт залишили без конкретики. Які саме аргументи на користь щирості релігійних переконань суд визнає вагомими, неясно.

"Право на свободу віросповідання має як зовнішній, так і внутрішній аспекти. Для відмови від служби у Збройних силах через совість, особа має продемонструвати наявність щирих та послідовних переконань, окрім власних слів та тверджень близьких", — вказують судді.

Адвентисти, свідки Єгови та кришнаїти: які релігії забороняють воювати

В Україні налічується 10 релігійних організацій, вчення яких забороняють брати в руки зброю:

  • адвентисти-реформісти;
  • адвентисти сьомого дня;
  • євангельські християни;
  • євангельські християни-баптисти;
  • мученики;
  • свідки Єгови;
  • харизматичні християнські церкви та церкви, прирівняні до них за зареєстрованими статутами;
  • християни віри євангельської та церкви, прирівняні до них за зареєстрованими статутами;
  • товариство Свідомості Крішни.

Вочевидь, доведення віросповідань перетвориться на комплексне питання для української судової практики. Законодавча прогалина може завдати вірянам чимало проблем, розповідає Фокусу Максим Крупський, керівник відділу громадських зв'язків та релігійної свободи Церкви адвентистів сьомого дня в Україні.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст