Главная Блог Новости Валентин Гвоздій: «Непродумана реформа призведе до деградації фахового рівня адвокатів»

Валентин Гвоздій: «Непродумана реформа призведе до деградації фахового рівня адвокатів»

24.05.2018
Просмотров : 1585

Як відомо, Національна асоціація адвокатів України (НААУ) своїм рішенням від 30 березня затвердила Концепцію реформування процедури складення кваліфікаційного іспиту для отримання права на зайняття адвокатською діяльністю. Зокрема, визначено, що з 1 вересня 2018 року складення кваліфікаційного іспиту відбуватиметься за новою процедурою. Зміни передбачені як в порядку подання документів для складення кваліфікаційного іспиту, так і у власне процедурі адвокатського іспиту. Разом з тим, як саме будуть прийматись нові іспити у адвокатів, ще остаточно не відомо, бо існує загроза внесення непродуманих, а то й просто шкідливих змін до профільного законодавства. Про все це – у розмові з адвокатом Валентином Гвоздієм, заступником Голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України.

- Валентине Анатолійовичу, ви особисто притримуєтесь думки, що проект закону “Про зміни до закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”, підготовлений Радою з питань судової реформи, ускладнює доступ до професії адвоката?

- НААУ неодноразово висловлювала свою дуже критичну позицію стосовно законопроекту, який ускладнить життя адвокатурі в цілому, в тому числі і внаслідок непродуманих змін до порядку доступу в професію. У тому варіанті змін до профільного закону, який був винесений на останню дискусію в рамках Ради судової реформи, складання іспитів може бути взагалі заблокованим. Пропонується залучити до іспитів одразу три органи — кваліфікаційно-дисциплінарні комісії регіонів, ради адвокатів регіонів та ВКДКА. На іспитах мають бути присутніми три члени Вищої ревізійної комісії, для чого вони, за задумом авторів законопроекту, мають виїжджати у регіони. Якщо порахувати, то з 30 членів ВКДКА можна сформувати десять таких трійок. За такою формулою на практиці буде неможливо організувати стабільний графік прийняття іспитів у всіх регіонах країни, який задовольняє попит. Зараз черги бажаючих складають по декілька сотень на область, а в разі таких нових вимог черги припинять рухатися взагалі.

Об’єктивно перешкодою стане і норма закону, за якою шлях до адвокатури лежить виключно через інститут помічника адвоката. Адже помічник - це оплачувана робота, і в адвокатів немає можливості і потреби утримувати велику кількість помічників. Якщо аналізувати далі, то в цій ідеї з помічниками можна побачити корупційну складову. Чи потрібна реформа адвокатури, яка відкриває нові корупційні вікна, питання риторичне.

Перехідні положення, натомість, спрощують доступ до професії у такий спосіб, який призведе до деградації фахового рівня адвокатів. Тому що до адвокатури просто за результатами екзаменів пропонується приймати всіх юристів, без практичного досвіду виступу в суді тощо. На додаток, якщо приймати, що такий простий варіант діятиме до 2021 року, то це дискримінація стосовно тих, хто здобуде освіту і юридичний стаж після цієї дати.

- Екзамени для адвоката – які новації обстоює НААУ?

- 30 березня Рада адвокатів України затвердила Концепцію реформування процедури складення кваліфікаційного іспиту. Це дуже важливе рішення, яке показує, що ми готові до системних змін без перегляду положень профільного закону і самі є ініціаторами реформаторських процесів в адвокатурі. Концепція достатньо революційна і передбачає онлайн-реєстрацію, онлайн-оплату, самостійний вибір дати іспиту та регіону.

Власне процедура кваліфікаційного іспиту передбачатиме тестування на виявлення теоретичних знань у галузі права, історії адвокатури та адвокатської етики та практичні завдання із вирішенням юридичних задач, складення процесуальних та інших документів, необхідних адвокату в повсякденній роботі. Тест у галузі права включатиме 100 запитань, об'єднаних у 10 тематичних блоків. На його виконання відводитиметься 2 год 20 хв.

Результати іспиту зберігатимуться у КДКА, ВКДКА та будуть доступні на сайті НААУ. У разі отримання 94% правильних відповідей за тести, аплікант допускатиметься до другого етапу іспиту. Практичні завдання включатимуть три блоки: кримінальне право та процес, цивільне/господарське/адміністративне право та процес, робота з клієнтом (складання договору про надання правової допомоги, правильність заповнення ордеру, консультації тощо).

Під час виконання практичного завдання дозволятимуть користуватися програмним забезпеченням Ліга:Закон без шаблонів документів (або rada.gov.ua) та Єдиним реєстром судових рішень. Тривалість практичної частини - чотири з половиною години, із розрахунку 1,5 години на кожен блок. Під час перевірки практичних завдань оцінюватимуть форму та зміст, юридичне обгрунтування, практику ЄСПЛ та охайність.

- Виходячи з Концепції, для складання іспитів мають бути відведені спеціально обладнані приміщення з відеоспостереженням та комп’ютерами – за чий рахунок?

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст