Главная Блог Новости В Україні розпочато новий конституційний процес

В Україні розпочато новий конституційний процес

03.07.2014
Автор:
Просмотров : 1776

В Україні розпочато новий конституційний процес, метою якого є побудова ефективної виборної системи влади з реальними механізмами контролю цієї влади суспільством. В останні дні у Верховній Раді України розпочався розгляд внесеного Президентом України проекту закону «Про внесення змін до Конституції України».

Законопроект передбачає багато кардинальних та дискусійних нововведень:

  1. Передача владних повноважень місцевим виборним органам: ліквідація державних адміністрацій та посад їх голів, місцева влада здійснюється обраними радами, які формують виконкоми і очолюються головами рад, разом з цим в районах та областях (які тепер будуть називатися регіонами) призначаються представники президента, які мають контролюючи функції,
  2. Зміна порядку формування уряду: скасування імперативного мандату, при виборах за пропорційною системою, більшість (коаліція) у Верховній Раді України формується за рахунок індивідуального членства депутатів, кандидатуру прем’єр – міністра у ВРУ вносить Президент України з урахуванням пропозиції коаліції, міністр оборони та міністр закордонних справ призначаються ВРУ за поданням прем’єр-міністра за погодженням з Президентом України.
  3. Посилення повноважень Президента України: призначення на посаду за згодою Верховної Ради України та одноособове звільнення Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України та Голови Державного бюро розслідувань.
  4. Стаття 10 (державна мова) Конституції України незмінюється. Проте президенська ініціатива полягає у надані рішеннями органів місцевого самоврядування спеціального статусу російській та іншим мовам на окремих територіях проживання мовних меншин.

Як стало відомо сьогодні ввечері фракція «Батьківщина» відмовилась підтримувати президентський проект змін до Конституції України, оскільки вважає його диктаторським і таким, що не забезпечує реальної децентралізації влади та вирішила запропонувати Порошенкові П. О. відкласти розгляд та внести інший проект змін до Конституції України.

Критично також висловлюється з приводу запропонованих Порошенком П. змін також і фракція "Свобода."

Інші фракції ВРУ також ще не визначились із позицією по президентському законопроекту. Наприклад очевидно, що залишки фракції «Комуністична партія України» в будь-якому випадку такі зміни підтримувати не будуть.

Таким чином, зараз невідомо чи набере президентський проект змін до Конституції України навіть 226 голосів для прийняття законопроекту у першому читанні, не кажучи вже про 300 голосів, які необхідні для остаточного голосування на наступній сесії Верховної Ради України.

З текстом запропонованих змін до Конституції України можливо ознайомитись за цим посиланням.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст