Главная Блог Новости Управа на будинки-монстри або про ризики від накладення тимчасового арешту на незаконні забудови

Управа на будинки-монстри або про ризики від накладення тимчасового арешту на незаконні забудови

17.11.2021
Автор:
Просмотров : 3107

Аби будувати не в межах закону було невигідно, планують запровадити новий інститут. Тимчасовий арешт на об’єкти будівництва накладатимуть органи місцевого самоврядування, а контролюватимуть виконання рішень самі забудовники. (Джерело: ЗіБ)

Розв’язуючи руки міськрадам

Під час чергового засідання парламентський Комітет з питань антикорупційної політики розглядав проект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності у сфері містобудівної діяльності» (№5877).

Законотворці пропонують запровадити накладення тимчасового арешту на об’єкти будівництва в разі порушення вимог містобудування за рішенням органів місцевого самоврядування в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів.

«Проект є додатковим до основного (№5655), і має на меті жорстко реагувати на незаконне будівництво. Якщо у забудовника є документи, він отримує зелене світло на роботи, якщо ж їх немає, будівництво незаконне чи самочинне, відбувається захоплення земельної ділянки, порушуються охоронні межі або не виконується цільове призначення, містобудівні умови та обмеження, органи місцевого самоврядування мають право чинити опір таким порушенням», — пояснила один з авторів ініціативи Олена Шуляк.

За основним законопроектом, девелоперів наділяють правом зносити незаконні новобудови. Тимчасовий арешт у рамках даної ініціативи також стосуватиметься виключно незаконних будівель. Нардеп наголосила, що нині місцевій владі виправляти ситуацію на таких майданчиках вдається важко. Це ілюструє будинок-монстр на Подолі, щодо якого 6 років тривають суди. Тож проект має стати одним з важелів впливу, аби девелоперам було невигідно будувати неофіційно.

Тим часом народний депутат Максим Павлюк зазначив, що даною ініціативою вони запроваджують інститут тимчасового арешту. Арешт здійснюватиметься на виконання приписів контролюючих органів (ст.116). Також автори розглядають можливість запровадження тимчасового арешту за рішенням суду: «Якщо не зможемо напрацювати такий механізм до другого читання, і не буде підтримки колег, ми швидше за все відмовимось від нього. Але для мене це буде, на превеликий жаль. Адже я переконаний, що такий механізм був би дієвим», — відзначив законотворець.

Заступник міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська наголошувала, що процес будівництва досить швидкоплинний, тож автори проекту розуміли, що в органів місцевого самоврядування мають бути короткі дієві важелі недопуску кричущих порушень. «Аби вони не зловживали своїм становищем, ми розподілили функцію контролю і нагляду. Законопроект №5655 передає повноваження щодо здійснення нагляду за рішеннями органів місцевого самоврядування Мінрегіону», — пояснила вона.

«А які зловживання можливі?» — запитала Вікторія Сюмар. «Наприклад, якщо порушень немає, а вони пишуть, що є. Ми цього також боїмося, — зазначила чиновниця. — Також ми передбачаємо, що дана процедура буде не в паперовій, а в електронній формі. Так ми мінімізуємо зловживання, які можуть бути зашиті між папірцями». «Дійсно, за діючим законодавством у них майже зв’язані руки», — погодилася В.Сюмар.

Нова концепція нагляду

Перший заступник голови комітету зазначав, що наведення порядку у сфері містобудування критично необхідне. Проте важливо співвіднести відповідальність.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст