Главная Блог Новости Як все насправді - у РНБО розповіли про міфи щодо віялових відключень

Як все насправді - у РНБО розповіли про міфи щодо віялових відключень

08.11.2022
Просмотров : 1862

Жителі тилових міст України зіштовхнулися з аварійними та погодинними відключеннями електроенергії. Суттєво ускладнили життя не лише відключення, а і їх невідповідність графікам, які нещодавно почали публікувати обленерго. Паралельно активізувалося розповсюдження публікацій у соцмережах, спрямованих на посилення невдоволення суспільства і підрив довіри громадян до української влади. Шляхом маніпуляцій та відвертої дезінформації відповідальність за труднощі намагаються перекласти з Росії на Україну.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки пояснює сутність найбільш розповсюджених фейків про відключення електрики.

ФЕЙК: Росіяни атакують енергетичні об’єкти в Україні з кінця лютого, але відключення почалися лише в жовтні. Отже, це змова енергетичних компаній та уряду.

ЯК НАСПРАВДІ: Атаки на об’єкти енергетичної інфраструктури дійсно почалися з початку повномасштабного вторгнення. І українська енергосистема гідно їх витримувала.

Але з жовтня росіяни масово і прицільно знищують саме енергетичну інфраструктуру. Їх атаки набули беспрецедентних масштабів. Удари крилатих ракет та іранських дронів майже щоденно спрямовані насамперед на гідро- і теплові електростанції, трансформаторні підстанції, лінії електропередач. Тобто як на об’єкти генерації, так і розподілу та транспортування електроенергії, через що навіть вироблена енергія не завжди може потрапити до споживача.

Цілі для атак російські військові визначали разом з російськими енергетиками, адже останні знають, як створити максимум проблем для енергосистеми. Саме через ці системні руйнування доводиться вдаватися до відключень.

ФЕЙК: Електроенергії достатньо для всіх, просто влада продає її закордон, заробляючи великі кошти.

ЯК НАСПРАВДІ: Експорт електроенергії заборонили одразу після початку масштабних атак на енергетичну інфраструктуру - 11 жовтня. Дані щодо імпорту і експорту електроенергії згідно міжнародних стандартів є відкритими, то ж кожен за бажання може це перевірити. Ціни на європейських ринках електроенергії почали падати через стабілізацію цін на газ. В жовтні в деякі години вихідного дня цінові індекси базового навантаження в цих країнах були навіть нижчими, ніж на ринку на «добу наперед» України.

ФЕЙК: Влада та енергетики не захищають енергетичну інфраструктуру від російських атак.

ЯК НАСПРАВДІ: Енергетичну інфраструктуру прикриває українська ППО, яка збиває більшість російських ракет. Енергетики також намагаються захистити об’єкти, укріплюючи їх всіма можливими засобами. Це дозволяє зменшити масштаби руйнувань, але повністю уникнути їх неможливо. І Україна дійсно потребує більше систем ППО для захисту енергетичних об‘єктів, про що постійно ведуться перемовини з нашими західними партнерами.

ФЕЙК: Росіяни скоро знищать всю українську електроенергетику, і Україна порине в темряву.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст