Главная Блог Новости У НААУ відбулася дискусія щодо проблемних питань поділу власності подружжя на частку у статутному капіталі ТОВ

У НААУ відбулася дискусія щодо проблемних питань поділу власності подружжя на частку у статутному капіталі ТОВ

07.06.2021
Автор:
Просмотров : 4078

Обговорення організовано НААУ за ініціативою Комітету з сімейного права, Комітету з цивільного права та процесу, Комітету з господарського права та процес; Київського регіонального центру Національної академії правових наук України.

Модератор круглого столу адвокат, к.ю.н., Голова Комітету з господарського права та процесу НААУ, керуючий партнер АО «CTRL.law», Ганна Осетинська, привітавши учасників, розповіла, що найбільш неоднозначним у справах про поділ майна подружжя є питання поділу бізнесу та “корпоративних прав”. Такі спори вирізняються наявністю різних підходів щодо розуміння поняття частки у статутному капіталі, існування спірних питань щодо визначення належного та ефективного способу захисту прав та законних інтересів кожного з подружжя. Крім того, проблемною є сфера визначення дійсної ринкової вартості частки учасника у статутному капіталі ТОВ та інші питання.

Адвокат, сімейний медіатор, к.ю.н., Голова Комітету з сімейного права НААУ, Ганна Гаро у вітальному слові доповнила актуальність проведення заходу: “У даній категорії спорів між подружжям багато в чому залежить від того, яку позицію займе суд. За загальним правилом суди схиляються до думки, що в результаті поділу подружнього майна може виникнути не право власності на частку у статутному капіталі, а право вимоги на виплату певної грошової суми. Однак невизначеність та суперечності в правових позиціях судів не сприяють встановленню єдиної практики. Тож, метою даного круглого столу будуть:

- з’ясувати підходи до розуміння поняття частки у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю як об’єкта цивільних прав;

- розглянути проблемні питання застосування можливих способів захисту прав та законних інтересів того з подружжя, хто не є засновником (учасником) товариства з обмеженою відповідальністю, зокрема права вимоги виплати, як-то: частини вартості частки учасника у статутному капіталі товариства, половини доходу від діяльності господарського товариства, вартості внесеного майна до товариства, та доцільність застосування кожного із способів захисту.

А також обговорити проблемні питання визначення дійсної (ринкової) вартості частки учасника у статутному капіталі ТОВ”.

Перше питання для обговорення “Способи поділу частки в статутному капіталі ТОВ: старі проблеми і нові можливості” розкрив Голова Комітету з цивільного права та процесу НААУ, к.ю.н., адвокат Олег Простибоженко. У своїй доповіді адвокат розкрив поняття корпоративного права і частки в статутному капіталі як об’єкта права спільної сумісної власності подружжя, а також висвітлив чинну судову практику, яка склалася щодо поділу між подружжям частки в статутному капіталі ТОВ. Зокрема, доповідачем було наголошено на суперечностях у судовій практиці, а також запропоновано нове бачення щодо можливого реального поділу між подружжям частки в статутному капіталі на підставі норм Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю”.

Заступник Голови Комітету з господарського права та процесу НААУ, адвокат Марія Орлик, як автор Закону України “Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю” підвела перші підсумки застосування Закону при поділі частки подружжя в статутному капіталі. Спікер також обгрунтувала, чому право вимагати половину отриманого від ТОВ доходу наразі є нежиттєздатним механізмом. Окремо у своїй доповіді адвокат зауважила, що проблемним моментом при відчуженні частки одним з подружжя до розлучення, є й те, що згода і обізнаність іншого презюмується.

У своєму виступі корпоративний секретар, комплаєнс-офіцер, медіатор, радник з питань корпоративного управління Vodafone (Україна) адвокат Надія Тарасова звернула увагу на закріплене в статті 7 Закону України “Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю” право учасників товариства укладати корпоративний договір, який може передбачати умови або порядок визначення умов, на яких учасник має право або зобов’язаний купити або продати частку у статутному капіталі (її частину). Відповідно, у випадку укладеного одним з подружжя корпоративного договору, за наявності шлюбного договору чи договору про поділ майна, норми згаданих договорів можуть конфліктувати між собою, що призводить або може призвести до корпоративних або сімейних спорів. Лектор навела приклади конфліктних норм та надала пропозиції щодо запобігання виникнення спорів, зокрема: на поточний момент - узгоджувати умови договорів (корпоративного, шлюбного та договору про поділ майна).

Сімейний медіатор, корпоративний секретар, оцінювач та адвокат Тетяна Витріщак розповіла учасникам про правові аспекти стягнення вартості частки у статутному капіталі ТОВ при поділі майна подружжя. Доповідач навела власне твердження, що частка в статутному капіталі ТОВ є майном, а саме майновим правом та об’єктом права спільної сумісної власності подружжя. І є різниця з корпоративними правами, адже вони передбачають участь в управлінні, прийнятті рішень, отриманні дивідендів. Також, адвокат висвітлила питання визначення вартості частки в статутному капіталі ТОВ в Україні, які можуть здійснюватися двома різними суб’єктами з різним статусом і метою, як-от: незалежними оцінювачами та судовими експертами. Але проблемами є:

- не задоволення судом клопотання про витребування документів у ТОВ та призначення судової комплексної експертизи (відсутня усталена практика з призначення експертизи для визначення ринкової вартості частки при поділі майна подружжя);

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст