Главная Блог Новости Ціни на російську нафту обмежують, але не можуть визначити рівень. Що відбувається?

Ціни на російську нафту обмежують, але не можуть визначити рівень. Що відбувається?

30.11.2022
Просмотров : 1192

Весь 2022 рік західні лідери готували санкції проти російської нафти, але поки що не наважуються сказати остаточне слово.

5 грудня почнуть діяти ембарго та механізм обмеження цін, але країни G7 досі не домовилися, яку максимальну ціну встановити для нафти з країни-спонсора тероризму. Одна група пропонує більш високу ціну, аби вона була зручною для Росії, а інша – виступає за максимально жорсткі обмеження.

Єдиного рішення нема, бо ніхто не може передбачити наслідки. Росія прийме нові правила чи намагатиметься їх обійти? Як ембарго вплине на світові ціни та чи зможе Кремль переорієнтувати потоки в Індію та Китай?

Відповіді на ці питання покажуть, чи буде здатна Росія далі фінансувати терористичну війну.

Ембарго починає діяти

У березні Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) прогнозувало, що світ почне відмовлятися від російської нафти і її видобуток у державі-спонсорі тероризму впаде на чверть. Як показали дев'ять місяців жорстокої війни, цього не сталося.

За вісім місяців РФ отримала від продажу нафти 152,2 млрд дол.

Поки кремлівські терористи рахували надприбутки, західні країни готувалися до запровадження ембарго на російські нафту та нафтопродукти. Обмеження почнуть діяти з 5 грудня 2022 року та 5 лютого 2023 року відповідно.

Після цього ЄС, Велика Британія та США припинять морські поставки російського пального, перекривши таким чином 40% нафтового експорту РФ. У Кремля залишаться три великі покупці сирої нафти: Індія, Китай і Туреччина.

Щоб їх зберегти, Москві доводиться робити значні знижки. Якщо раніше російська нафта марки Urals щодо еталонної Brent продавалася з мінімальним дисконтом, то після 24 лютого "знижка" становила 20-30%. За розрахунками Київської школи економіки (KSE), через це росіяни недоотримали 50 млрд дол.

З нафтопродуктами ситуація ще складніша. Коли ЄС відмовиться від російських дизелю та мазуту, компаніям з РФ доведеться направити пальне в Азію і конкурувати з китайськими та індійськими нафтопереробними заводами.

При цьому у Росії залишаться постачання нафти в Євросоюз трубопроводом "Дружба", який поки що не потрапив під санкції. За даними Reuters, Польща та Німеччина вже працюють над тим, щоб припинити постачання принаймні північною його частиною, яка проходить, зокрема, територією Білорусі.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст