Главная Блог Новости Церковне майно в Україні: кому що належить і як ділити після автокефалії

Церковне майно в Україні: кому що належить і як ділити після автокефалії

06.08.2018
Просмотров : 2665

Кому насправді належать Почаївська та Києво-Печерська лаври, і що стане зі святинями після надання автокефалії Української православної церкви? Розповідає dw.com.

До кінця 2018 року Україна має шанс отримати Томос про автокефалію православної церкви в країні - документ, який надається новій автокефальній церкві і яким визнається право церкви на незалежне управління. Священний Синод Вселенського патріархату в Константинополі уже розпочав процедуру, необхідну для надання автокефалії Української православної церкви.

Створення єдиної помісної православної церкви в Україні відбуватиметься на базі Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП). Утім, як відомо, у країні є церкви, храми та інші будівлі Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). Що буде з цим майном?

Предстоятель УПЦ КП патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет переконаний, що після визнання єдиної Української православної церкви будівлі, які зараз займає в Україні Московський патріархат, перейдуть у власність УПЦ. "Держава передала свою власність у користування українській церкві Московського патріархату. Але коли тут буде визнана українська церква, то лаври - і одна, і друга (Києво-Печерська та Почаївська. - Ред.) - будуть передані українській церкві", - зазначив Філарет 1 серпня в інтерв'ю одному з українських телеканалів.

Згадайте новину:Автокефалія для чайників

Почаївська лавра вже приватизована?

Як з'ясувала DW, юридичної особи "Українська православна церква Московського патріархату" в Україні не існує. Тобто немає єдиної структури, за якою б в країні були закріплені усі церкви та інші будівлі Московського патріархату. Власником кожного об'єкта церковної нерухомості, як правило, є інші юридичні особи.

Так, власником Почаївської лаври є релігійна організація "Почаївська Свято-Успенська Лавра" - юридична особа, керівником якої є митрополит Володимир. Тобто об'єкти нерухомості Почаївської лаври знаходяться у приватній власності, що підтверджується даними Державного реєстра речових прав на нерухоме майно. Зокрема, йдеться про будівлю Храму Преображення Господнього загальною площею 4 445 квадратних метрів.

"Приватизація" Почаївської лаври розпочалася за прем'єрства Віктора Януковича, коли у липні 2003 року він підписав розпорядження Кабінету міністрів про виключення зі складу Кременецько-Почаївського державного заповідника споруд Почаївської Свято-Успенської лаври. Йшлось про Успенський собор, Троїцький собор, монастирські келії, архієрейський будинок, дзвіниці та надбрамний корпус.

Тож для скасування тодішнього розпорядження Кабміну та ухвалення нового, яким би ці будівлі Почаївської лаври, приміром, передавались уже єдиній Українській православній церкві, потрібна не тільки політична воля, а й серйозні правові підстави.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст