Главная Блог Новости То чи буде екстрадиція Фірташа? Аналіз документів

То чи буде екстрадиція Фірташа? Аналіз документів

27.10.2018
Просмотров : 1666

Епопея з екстрадицією Дмитра Фірташа до США добігає кінця. Попри запевнення австрійських адвокатів мільярдера, після рішення Європейського суду у Люксембурзі шанси Фірташа залишитись в Австрії - примарні, повідомляє dw.com

Австрійська команда зіркових адвокатів Дмитра Фірташа, безумовно, не дарма їсть свій хліб. Захисники на чолі з колишнім міністром юстиції Австрії Дітером Бемдорфером (Dieter Böhmdorfer) зробили для олігарха, все що могли, затягнувши питання екстрадиції до США на кілька років. Якби не черговий юридичний трюк, Фірташ ще минулого літа міг вилетіти до Сполучених Штатів Америки, де на нього чекає судовий процес за звинуваченням у корупції.

Трюк з хартіями

18 серпня минулого року Дмитро Фірташ подав скаргу до Верховного Суду Австрії, в якій заявив, що його екстрадиція до США буде порушенням прав людини. Суд міг за кілька місяців розглянути цю скаргу і винести своє рішення. Утім, адвокати українця проявили винахідливість: вони у своїй скарзі послалися не на Європейську хартію з прав людини, як це передбачено в таких випадках австрійським законодавством, а на Хартію основних прав Європейського Союзу.

Здавалося би: яка різниця? Документи схожі по суті, лише перший ухвалений під егідою Ради Європи, а другий є складовою законодавства ЄС. Однак саме в документі ЄС знайшлася більш конкретна зачіпка для Фірташа, ніж порушення прав людини. За збігом обставин, незадовго до подачі скарги адвокатами українця, схожа скарга вже надійшла до Верховного суду. І віденські судді попросили європейських колег у Люксембурзі дати тлумачення, чи зобов’язаний він крім Європейської хартії з прав людини за вимогою перевіряти і можливе порушення Хартії основних прав Європейського Союзу.

Згадайтне новину: Ахметов замість грошей через суд повертає партнеру Фірташа "Укртелеком"

Зачіпка на півтора року

Скориставшись нагодою, захисники олігарха вбили двох зайців, ще й затягнувши завдяки апеляції до хартії ЄС екстрадицію свого підзахисного ще майже на півтора року. Адже Верховний суд Австрії поставновив дочекатися рішення Європейського суду у Люксембурзі і призупинити екстрадицію.

Досі прецедентів апеляції до хартії ЄС у таких випадкахи не було. Бемдорфер і команда дуже своєчасно підгледіли цей трюк у колег, які декількома місяцями раніше зробили таке подання в інтересах групи бізнесменів, яких засудили за несплату податків.

Це був вже не перший маневр захисту Дмитра Фірташа, який надовго затягнув екстрадицію. 2016 року, наприклад, Конституційний суд Австрії на тривалий час заблокував процес, розглядаючи подання українського олігарха, у якому Фірташ вимагав визнати неконституційною угоду про екстрадицію між Австрією і Сполученими Штатами. Загалом юридична епопея з екстрадицією українця триває вже чотири з половиною роки.

Очікуване технічне рішення

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст