Главная Блог Новости Тищенко Сергій Петрович може стати першою фізичною особою банкрутом в Україні

Тищенко Сергій Петрович може стати першою фізичною особою банкрутом в Україні

17.12.2019
Просмотров : 10865

Що сталося, розповідається на сайті opendatabot.ua:

12 грудня з'явилася перша в історії України фізична особа — банкрут. Це стало можливим після того, як у жовтні набув чинності Кодекс України з процедур банкрутства.

Чому це важливо:

В українців з’явилася легальна можливість обнулити свій борг. Раніше збанкрутувати в Україні могли лише юрособи, фізичні особи лишалися наодинці з кредиторами та колекторами.

Хто став першим банкрутом серед фізичних осіб?

За даними офіційного сайту Вищого господарського суду, Тищенко Сергій Петрович став першою фізичною особою в Україні, по якій було відкрито провадження у справі про неплатоспроможність.

Щодо пана Тищенко зараз відкрито одне виконавче провадження, за яким стягувачем виступає інша фізособа — Ушинський Сергій Борисович. Сергій Тищенко також раніше мав статус ФОП, але припинив свою діяльність 6 листопада 2019 року.

Сергій Тищенко — перша людина, що подалася на банкротство?

Ні. На сьогодні до господарських судів надійшло вже близько 30 заяв про визнання фізичних осіб банкрутами. Та судді не квапляться з відкриттям проваджень про таке банкрутство, бо в Україні ще відсутня потрібна судова практика. Також фізичні особи надають про себе неправдиву інформацію, що тягне відмову в суді — таких заяв уже близько 10.

«Процедура банкрутства фізичних осіб — це кропітка робота. Ми допомагаємо тим, хто втратив можливість виконувати свої боргові зобов’язання. Зараз п’ятеро наших клієнтів чекають на засідання у справах про неплатоспроможність», — коментує співзасновник юридичної компанії VRTS Георгій Григорян.

Як стати фізособою-банкрутом?

Ініціювати банкрутство може виключно боржник — фізична особа. Для цього потрібно підготувати позовну заяву до Господарського суду, зазначивши коло кредиторів та суму боргу перед ними, свій фінансовий стан та наявне майно. Щоб подати позовну заяву, боржнику потрібно сплатити авансовий платіж за послуги арбітражного керуючого на суму понад 30 тис грн.

Які наслідки банкрутства фізичної особи?

  1. 5 років після визнання фізособи банкрутом вона не може знову ініціювати банкрутство. Єдиний виняток — якщо боржник погасив усі борги у передбаченому Кодексом порядку.

  2. 5 років після визнання фізичної особи банкрутом вона зобов’язана перед укладенням кредитних договорів, договорів позики, поруки чи застави письмово повідомляти про свою неплатоспроможність інші сторони таких договорів.

  3. 3 роки після визнання фізичної особи банкрутом її ділова репутація не може вважатися бездоганною.

Як за допомогою Опендатабота можна відслідковувати появу нових банкрутів-фізосіб?

Банкам та іншим фінансовим установам важливо знати про статус їхніх поточних клієнтів та не допустити видачі кредиту особі — банкрутові. Цей моніторинг є в корпоративних сервісах Опендатабота

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст