Главная Блог Новости Судова реформа 2023 в Ізраїлі: суть і причини

Судова реформа 2023 в Ізраїлі: суть і причини

28.03.2023
Просмотров : 1509

Останні тижні світ спостерігає не тільки за емоційними дебатами навколо запропонованих урядом змін у судовій системі в Республіці Ізраїль, але й за масовими протестами, що мають тенденцію до зростання. 14 березня законопроєкт пройшов перше читання у ізраїльському парламенті (Кнесеті). Спробуємо неупереджено розібратися, чому взагалі постало питання реформування судової системи у країні, і чому у майбутньої реформи вже стільки опонентів

Суть реформи

Узагальнено, судова реформа 2023 в Ізраїлі спрямована на обмеження впливу судової системи на законодавчу та виконавчу гілки влади. Перш за все, йдеться про обмеження повноважень Верховного суду Ізраїля щодо здійснення судового контролю. Кнесет може отримати повноваження скасовувати рішення Верховного суду, які визнають прийняте Кнесетом законодавство неконституційним, шляхом повторного введення законодавства та схвалення його більшістю членів Кнесету. Також, йдеться про надання уряду контролю над призначеннями суддів і обмеження повноважень його юридичних радників. Зміниться і склад Комітету з відбору суддів: більшість його членів призначатимуться урядом, який отримає ефективний контроль за призначенням суддів.

Можливо, когось здивує той факт, що насьогодні всі закони, прийняті Кнесетом, та рішення уряду Ізраїля можуть бути предметом судового перегляду Верховним Судом Ізраїля. В результаті, акти, що на думку Верховного Суду порушують Основні закони країни, скасовуються.

Як сталося, що Верховний Суд взагалі отримав такі, на перший погляд, надширокі повноваження?

Справа в тому, що Ізраїль є країною з кількома специфічними, з точки зору європейця, особливостями.

Розглянемо основні.

Чому в Ізраїлі немає Конституції?

В країні дійсно немає Конституції як єдиної писаного документа. Натомість є Основні закони, які іноді називають «конституційними», хоча, по суті, вони не зовсім є такими і далі ми пояснимо, чому.

Сам по собі цей факт не така вже і дивина. Писаної Конституції не мають також Нова Зеландія, Саудівська Аравія, Канада та Велика Британія. Однак, на відміну від решти країн, батьки-засновники Держави Ізраїль таки мали намір її ухвалити. Про це говорить Декларація Незалежності Ізраїлю, де прямо зазначено, що Конституція держави Ізраїль має бути прийнята Обраними Установчими зборами не пізніше 1 жовтня 1948 р.

Однако, очевидно, потім щось пішло не так.

По-перше, оскільки країна успадкувала загальне право та Британську систему часів Британського мандату, в професійному правничому середовищі виникла думка, що Конституція не є вже такою необхідною, оскільки в самій Британії писаної Конституції немає.

Що цікаво, таку ідею поділяв сам Бен-Гуріон, який настільки беззастережно вірив у демократичний принцип прийняття всіх важливих рішень більшістю, що казав буквально наступне: «Кожен закон — продукт свого часу», — сказав він. «У законі немає нічого вічного. Які повноваження ми маємо, щоб скувати руки тим, хто буде обраний до Кнесету через рік чи через п’ять?… Ми не маємо більшої мудрості, ніж ті, хто прийде після нас. Чому ми маємо боятися, що ті, хто прийде після нас, не поділять нашу лояльність, не зрозуміють, як ми, потреби нації?»

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст