Главная Блог Новости Судді Анатолію Целуху з Одеси дали 7 років за хабар: детектор жучків не допоміг

Судді Анатолію Целуху з Одеси дали 7 років за хабар: детектор жучків не допоміг

23.07.2020
Автор:
Просмотров : 5647

Ввечері 22 липня Вищий антикорупційний суд виніс вирок колишньому судді Малиновського суду Одеси.

60-річний Анатолій Целух збирався на пенсію, але тепер йому загрожує не тільки втрата довічного суддівського утримання, а й свободи. 7 років тюрми за 2 500 доларів хабара – таким є вирок антикорупційного суду. І саме таке покарання просив прокурор.

Суддю визнали винним за ч.3 ст.368 КК України – санкція статті передбачала від 5 до 10 років позбавлення волі.

Рішення не є остаточним і може бути оскаржене в апеляції протягом 30 днів. До набуття вироком законної сили в Целуха є запобіжний у вигляді 120 тис. грн застави.

Також у Целуха конфіскують майно і забороняють на 3 роки працювати суддею і обіймати посади у правоохоронних органах. У помешканні Целуха на шафі виявили 9900 доларів і 2400 євро. У квартирі також була жінка, яку суддя називав дружиною, хоча в декларації пише, що холостяк. Ця жінка заявила, що гроші в пакунку її, але, зі слів прокурора, побачивши вилучений пакет реагувала так розгублено, що детективи їй не повірили. Тим більше, що офіційно Целух живе один і в гривневому еквіваленті кошти відповідають заощадженням судді, вказаним у декларації. Відтак було вирішено, що гроші таки його і тепер суд їх конфіскує. Тим більше, що наступного дня після повідомлення про підозру Целух встиг продати квартиру і Мерседес. Пізніше в суді він пояснюватиме, що це планувалось давно і стало просто збігом, крім того, уже в нових обставинах він потребував гроші на адвоката.

У 2017 році до Малиновського суду надійшов позов від фізособи про визнання недійсним рішення ПАТ «Одеський завод радіально-свердлильних верстатів» у власність квартири своєму працівнику Присатюку у 2008 році. На квартиру з’явився інший претендент. Історія була не нова і обставини раніше досліджувалися іншими суддями, навіть дійшло до Верховного суду. Розгляд у судді Целух затягнувся на понад півтора року і засідання з різних причин відкладалося 13 разів. Тим часом, власник квартир уже начебто хотів її продати і виїхати за кордон і цей спір його тільки затримував.

На початку 2019 Писатюк заявив відвід судді Целуху, але власний адвокат його не підтримала, пояснюючи це небажанням псувати стосунки із суддею. Після цього Писатюк начебто зустрів знайомого юриста Борисова, який, почувши про ситуацію, запропонував допомогти за мінімальну плату. Борисов сам не був адвокатом, але залучив знайому. На них обох Писатюк видав довіреності як на представників. У березні 2019 Борисов зайшов до судді Целуха і повідомив, що буде новим представником, і під час зустрічі суддя, з його слів, назвав суму 2 500 доларів. Борисов передав інформацію Писатюку, який відповів, що грошей не має. Тоді Борисов порадив звертатися у правоохоронні органи і потім написав відповідну заяву.

У вільних показаннях Целух розповів, що доступ до приміщення суду вільний для громадян, тому одного дня до нього в кабінет з’явився деякий Борисов як представник відповідача у справі.

«Любой гражданин мог прийти. И в зависимости от отношения конкретного судьи… кто-то кого-то выставлял, кто-то принимал и слушал человека», – розповідав обвинувачений.

Судді цікавилися у Целуха, чи правильно було вступати у позапроцесуальне спілкування із учасником справи. На практиці такі випадки часто стають підставою для відводу судді. Целух сказав, що в них суді практикується медіація, але, зрештою, погодився, що така бесіда була недоречною і, можливо, тут є дисциплінарне порушення.

«Он заявил, что знает всех судей, заслуженный юрист…», – так Целух описував першу зустріч.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст