Главная Блог Новости Суд пояснив, як можна не віддати 287 мільйонів

Суд пояснив, як можна не віддати 287 мільйонів

02.03.2020
Просмотров : 4147

Господарські суди часто залишаються поза увагою журналістів і громадськості. Тож пересічній людині і не снилося, на які виверти ідуть юристи і якого абсурду може сягнути суперечка, коли йдеться про великі гроші, повідомляє sudreporter.org

Історія починалася просто. У 2007 році ЗАТ «Лисичанський пивоварний завод», що контролюється віце-президентом Федерації кінного спорту України Андрієм Білим, уклав кредитний договір з «Кредитпромбанком» в межах 14 млн доларів. У вересні 2013 «Кредитпромбанк» продав права вимоги за договором «Дельта Банку», але оригіналів документів не передав.

У листах банку посилалися на протокол тимчасового доступу до речей і документів від 06.12.2013 р. У листопаді 2013 Печерський суд Києва дозволив слідчому ГСУ МВС Олександру Бургалі вилучити з «Кредитпромбанку» оригінал кредитного договору з додатковими угодами та іншими пов’язаними документами.

Слідчий повідомляв, що у період з 2006 по 2007 роки невстановлені особи уклали між ВАТ «Кредитпромбанк» та ВАТ «Мелітопольський пивоварний завод», ВАТ «Агромаш», ТОВ «Акваріус систем менеджмент», ЗАТ «Лисичанський пивоварний завод», ТОВ «Арткера», ТОВ «Інтерторг» та фірмою «ПЄТ Інтернешнл» (ДЧ ПП «Крістал-Дістріб’ютерс») вісім кредитних договорів на суму 538 млн грн, не маючи наміру їх виконувати і шляхом обману заволоділи коштами.

І от у розпал слідчих дій «Кредитпромбанк» зумів продати право вимоги за одним із сумнівних договорів «Дельта Банку». Причому оригіналів документів «Дельта Банк» не отримав, бо їх встиг забрати слідчий. Розслідування почали у травні 2013. Останні судові ухвали у справі були у грудні 2014. Подальша доля провалження невідома, а документи не повернуті і понині.

«Дельта Банк» спробував судитися за кредит ще у 2014, але розгляд заморозили до вирішення іншої справи, де боржник вимагав визнати кредитний договір недійсним.

«Лисичанський пивоварний завод» підтвердив, що за додатковою угодою отримав 5 млн доларів позики, але з самою угодою начебто ознайомився тільки в суді і засумнівався в автентичності підпису голови правління ТОВ «Лисичанський пивоварний завод» Андрія Голубчика. Підприємство добилося, щоб у лютому 2015 суддя Господарського суду Києва Олександр Котков призначив почеркознавчу експертизу підписів.

Згадайте новину: Експомічник судді прикидався радником президента і обібрав дружину начальника відділу поліції на $240 тис.

Експертиза затягнулася. Її мав робити Український науково-дослідний інститут спеціальної техніки та судових експертиз СБУ. У 2016 суд робив запит до установи, але відповіді не отримав.

За цей час «Дельта Банк» визнали неплатоспроможним. І боржниками цікавилася вже тимчасова адміністрація від НБУ.

В лютому 2019, тобто через 4 роки, «Дельта Банк» попросив припинити експертизу і відновити розгляд, оскільки порушувалися розумні строки розгляду. Тільки тоді від експертної установи надійшло клопотання про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи – оригіналів документів. Їх мав надати ініціатор справи – «Лисичанський пивоварний завод», але не надав і в засідання ні разу не з’явився, тому в червні 2019 Господарський суд Києва залишив його позов без розгляду.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст