Главная Блог Новости Как 20 человек будут оценивать добропорядочность украинских судей

Как 20 человек будут оценивать добропорядочность украинских судей

18.12.2018
Просмотров : 1551

17 грудня у Києві зібралися представники 11 організацій, щоб обрати новий склад Громадської ради доброчесності. 20 обраних членів розпочнуть роботу вже наступного дня. Вони будуть залучені до оцінювання як суддів, так і кандидатів на цю посаду, повідомляє pravda.com.ua

Попередній склад ГРД закінчив свою 2-річну каденцію у листопаді 2018 року, але ще 26 березня 2018 року вийшов із процесу кваліфікаційного оцінювання суддів. Тоді члени ради заявили про низку проблем, які унеможливлюють їхню ефективну співпрацю з Вищою кваліфікаційною комісією суддів (ВККС).

На жаль, тоді Громадська рада доброчесності не мала достатніх механізмів, щоб не допустити недоброчесних кандидатів, а ВККС ще й створювала перешкоди в її роботі. Чи матиме другий склад ГРД реальний вплив? Хто увійшов до нього, та які виклики очікують на раду?

Які повноваження ГРД?

Громадська рада доброчесності – нова інституція не лише для України, а й для світу. Це перший незалежний орган, залучений до оцінювання доброчесності суддів і кандидатів на посаду судді, який повністю складається з представників громадськості.

Оцінювання та конкурси проводить Вища кваліфікаційна комісія суддів, а члени ГРД їм у цьому сприяють. А саме: вони збирають, перевіряють та аналізують інформацію з усіх публічних реєстрів та інших джерел.

За результатами аналізу ГРД може надати комісії суддів негативний висновок щодо доброчесності кандидата/судді. Також рада може надіслати додаткову інформацію, переважно негативну, хоча бувають винятки. Негативні дані направляють окремо, коли доказів для ствердження недоброчесності кандидата чи судді недостатньо.

Коли є негативний висновок ГРД, кандидата можуть призначити, а суддю – залишити на посаді, тільки якщо 11 із 16 членів ВККС проголосують за нього. Таким чином ВККС може "подолати" висновок ГРД.

Слід також зазначити, що ГРД ще ніколи не надавала позитивних висновків і не рекомендувала конкретних кандидатів на призначення.

Згадайте новину: Громадська рада доброчесності відмовилася брати участь в оцінюванні суддів

Хто увійшов до нового складу?

Уперше ГРД створили в листопаді 2016 року. До її складу тоді увійшло 18 правників та 2 журналісти, яких обрали на 2 роки. У новому складі розподіл та строк аналогічні.

Серед членів другого скликання ГРД опинились:

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст