Главная Блог Новости Стаття 286-1 КК України або "про п'яних водіїв" - комітет ВР з питань правоохоронної діяльності роз'яснив що до чого

Стаття 286-1 КК України або "про п'яних водіїв" - комітет ВР з питань правоохоронної діяльності роз'яснив що до чого

19.03.2021
Автор:
Просмотров : 23209

18 березня Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності розглянув питання щодо появи в тексті Кримінального кодексу на сайті Верховної Ради двох статей 286-1 з однаковим номером, але різним змістом. Ця стаття стосується керування авто у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що спричинило шкоду здоров’ю чи життю людей.

Нагадаємо, що 17 березня набув чинності прийнятий Верховною Радою 16 лютого Закон 1231-IX про посилення відповідальності для водіїв (законопроект 2695).

Внаслідок цього у «Базі законодавства» Верховної Ради у тексті Кримінального кодексу з’явилося відразу дві статті 286-1.

Отже, з приводу того, яку з двох 286-1 КК слід застосовувати, Комітет затвердив наступне роз’яснення.

РОЗ’ЯСНЕННЯ

щодо окремих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху» № 1231-IX від 16 лютого 2021 року

Частиною третьою статті 21 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» передбачено, що комітети з питань, віднесених до предметів їх відання, мають право надавати роз'яснення щодо застосування положень законів України.

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Організація, повноваження та порядок діяльності комітетів Верховної Ради України визначаються Конституцією України, законами України «Про комітети Верховної Ради України», «Про статус народного депутата України», Регламентом Верховної Ради України, іншими законами України та постановами Верховної Ради України.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» до завдань комітету віднесено здійснення за окремими напрямами законопроектної роботи, підготовки і попереднього розгляду питань, віднесених до повноважень Верховної Ради України, виконання контрольних функцій.

Верховною Радою України 16 лютого 2021 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху» (далі - Закон № 1231-IX), яким внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП), Кримінального кодексу України (далі – КК), а також законів України «Про дорожній рух» та «Про Національну поліцію».

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст