Главная Блог Аналитические статьи Темы Справа "Олександр Волков проти України". Рішення Європейського суду із прав людини у справі № 21722/11 від 9 січня 2013р.

Справа "Олександр Волков проти України". Рішення Європейського суду із прав людини у справі № 21722/11 від 9 січня 2013р.

02.07.2014
Автор: Деніс
Просмотров : 7535

На щастя Справа «Олександр Волков проти України» закінчилась перемогою законності. 2 лютого 2015р. голова ВСУ Ярослав Романюк видав наказ про поновлення Олександра Федоровича Волкова на посаді судді ВСУ, а 23 лютого 2015р. Пленум ВСУ прийняв рішення яким суддя Волков введений до складу Судової палати ВСУ в адміністративних справах. До свого незаконного звільнення Волков працював у складі Воєнної судової колегії ВСУ, яка вже давно ліквідована.

Таким чином, з моменту звільнення судді Волкова – 17 червня 2010 року та до моменту поновлення його на посаді – 2 лютого 2015р. минуло більше ніж 4,5 роки.

Єдине питання, яке досі не відоме у цій справі: чи буде виплачена компенсація грошової винагороди судді Волкову за 4, 5 років вимушеного прогулу як це передбачає Кодекс законів про працю України?

25 грудня 2014 року після багатьох провальних спроб внаслідок надуманих причин Верховна Рада України прийняла постанову (№ 60-VII ), якою визнала такою, що втратила чинність Постанова ВРУ «Про звільнення суддів» від 17 червня 2010 року № 2352-VI в частині звільнення з посади судді Верховного Суду України Волкова Олександра Федоровича. Важливо, що постанова, яка відновила права судді ВРС Волкова О. Ф. набрала чинності з дня її прийняття при цьому в преамбулі постанови зазначено, що цей акт парламенту прийнятий на виконання рішення ЄСПЛ у справі № 21722/11 «Олександр Волков проти України». Проте ЄСПЛ у своєму рішенні зокрема зобов’язав України «поновити заявника на посаді судді Верховного Суду України у найкоротші терміни». Тобто юридична різниця між «втратила чинність» та «поновити на посаді» очевидна.

Згадайте новину: Верховна Рада України нарешті виконала рішення ЄСПЛ у справі судді Волкова.

Проєвропейська влада: коли будуть відновлені порушені права судді Олександра Волкова?

Аналізуйте судовий акт: Із рішенням Європейського суду із прав людини від 09 січня 2013р. у справі № 21722/11 "Олександр Волков проти України" можливо ознайомитись за цим посиланням:

Витяг із стенограми пленарного засідання Верховної Ради України. Питання звільнення судді Верховного суду Олександра Волкова у зв"язку із порушенням присяги судді.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст