Главная Блог Новости Справа Новинського: чи дійде до судового вироку?

Справа Новинського: чи дійде до судового вироку?

12.12.2016
Просмотров : 1315

Депутати 228 голосами позбавили Вадима Новинського депутатської недоторканості. Втім, це лише проміжна перемога, вважають експерти. Довести справу до суду й отримати рішення буде значно складніше

Верховна Рада у четвер, 8 грудня, дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата і бізнесмена Вадима Новинського - за поданням генпрокурора Юрія Луценка. Розгляд тривав місяць: регламентний комітет парламенту вимагав від Луценка додаткових матеріалів, але рішення так і не ухвалив. Попри це, питання про позбавлення Новинського депутатської недоторканості винесли на голосування Верховної Ради і ухвалили.

Генеральна прокуратура України (ГПУ) підозрює Новинського в тому, що він разом із колишнім президентом Віктором Януковичем, екс-міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком та екс-начальником ГУ МВС у Києві Валерієм Коряком організував викрадення архієпископа Олександра (Драбинка) - особистого помічника покійного нині екс-митрополита Української православної церкви (Московського патріархату) Володимира. Депутатові інкримінується правопорушення за двома статтями Кримінального кодексу України - «незаконне позбавлення волі або викрадення людини» та «перевищення влади або службових повноважень».

Згадайте новину: Прокуратура звинувачує Януковича і Новинського в незаконному тиску на УПЦ

Новинський неодноразово називав кримінальне провадження проти нього повністю сфабрикованим слідством. «Це обвинувачення повністю сфабриковане на підставі свідчень однієї людини», - наголошував він раніше і запевняв, що не боїться зняття недоторканності й готовий до такого рішення парламенту, а також що він не має наміру залишати країну і готовий співпрацювати зі слідством, цитували його слова «Українські новини». Прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган уточнила, що свідчення проти Новинського дав Драбинко і ще один свідок.

Другий найбагатший в Україні

53-річний Вадим Новинський, який народився в Росії, отримав український паспорт лише 2012-го року. В указі тодішнього президента України Віктора Януковича було сказано, що це сталося через «визначні заслуги перед Україною». Як повідомлялось, Новинський був одним зі спонсорів і учасників прощі екс-президента Януковича на Новий Афон 2012-го року. Відтоді він зажив слави спонсора УПЦ МП.

Після набуття українського громадянства Новинський вже 2013-го року обрався до Верховної Ради, де він став членом фракції Партії регіонів. Це й не дивно: мільярдер і засновник фінансово-промислової групи «Смарт-холдинґ», інтереси якої зосереджені серед іншого в гірничо-металургійній, нафтогазовій, суднобудівній, аграрній, будівельній галузях, а також у банківському секторі та нерухомості, ще з 2007 року співпрацював з групою Метінвест, що входить до бізнес-імперії СКМ донецького мільярдера Ріната Ахметова.

Втім, у політиці мільярдер Новинський, статки якого в 2012 році сягали майже 4,4 мільярда доларів США і якого журнал Forbes назвав другим найбагатшим в Україні, уславився хіба підтримкою так званих «диктаторських законів»: 16 січня 2014-го року Новинський голосував за низку нормативних актів, що суттєво обмежували права громадян і свободу слова. Та це не завадило йому восени 2014 року на дострокових виборах до парламенту бути переобраним за списками Опозиційного блоку.

Згадайте новину: Новинського підозрюють у викраденні людей і перевищенні влади, разом з Януковичем, Захарченком і Коряком, - ГПУ

Причини переслідування

Активізацію ГПУ щодо Новинського саме зараз опитані DW експерти не вважають випадковою. «Швидше за все йдеться про намагання генпрокурора Луценка притягти Новинського в межах великої справи Януковича. Перед третьою річницею початку Євромайдану це продемонструвало би особисту роль Луценка в розслідуванні цієї справи», - говорить керівник центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Подання ГПУ не стало несподіванкою і для київського політолога Віктора Небоженка. «Переслідування Новинського відбувається давно і дуже пафосно, з організацією витоків інформації в пресу з конфіденційних правоохоронних джерел. Це ознака психологічного тиску на олігарха з тим, аби він поділився своїм бізнесом з нинішніми можновладцями», - вважає експерт.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст