Главная Блог Новости Сплата податків та подання звітності під час воєнного стану

Сплата податків та подання звітності під час воєнного стану

15.03.2022
Просмотров : 5124

Закон №2118–IX набрав чинності з дня його опублікування. Тобто з 7 березня.

Ним передбачено, що у зв’язку з Указом №64/2022 щодо запровадження воєнного стану, з 24 лютого виникла необхідність внести зміни до ПКУ.

А саме: підрозділ 10 розділу XX ПКУ доповнено новим пунктом 69. За ним тимчасово на період до припинення або скасування воєнного стану на території України справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням наступних особливостей.

Відсутність відповідальності за несплату податків, незвітування та реєстрації ПН та РК

Підпунктом 69.1 ПКУ встановлено, що у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок він звільняється від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Це стосується:

  • дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої пунктом 46.2 ПКУ;
  • реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування;
  • подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо.

Але наголосимо ще раз, що це стосується саме тих платників, які не можуть виконувати свої обов'язки!

Таку умову й раніше висували ДПС разом з Мінфіном, про що ми повідомляли тут. Але тепер це питання врегульовано на законодавчому рівні.

Перевірки ДПС на час війни припиняються

За новим пп. 69.2 п. 69 підрозд. 10 роздл. ХХ ПКУ податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються. Але таке правило діє тільки на воєнний час.

І не зрозуміло, як буде з камеральними перевірками. Адже ця норма не уточнює вид податкових перевірок, які заборонили. Втім, можливо, в опублікованій версії закону будуть якісь уточнення.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст