Главная Блог Новости Списки Луценка: чи існує у ГПУ перелік недоторканих і «доторканих» і в якому з них – втікач Новинський

Списки Луценка: чи існує у ГПУ перелік недоторканих і «доторканих» і в якому з них – втікач Новинський

06.11.2016
Просмотров : 1560

Рада планує дати дозвіл на притягнення до відповідальності олігарха Вадима Новинського. Втім, після втечі Клюєва і Онищенка авансом мало хто вірить у те, що генпрокурор доведе це розслідування до кінця

Подання Генеральної прокуратури на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Вадима Новинського вже в парламенті та скероване на розгляд Регламентного комітету ВРУ. На цьому засіданні обіцяє бути присутнім особисто генпрокурор Юрій Луценко.

«Я прибуду туди, зі слідчим і прокурором», – сказав Луценко, анонсуючи ініціативу ГПУ.

Нагадаємо, що Генпрокуратура розслідує «велику справу Януковича», одним із епізодів якої є узурпація влади і вплив на українську церкву. Новинського звинувачують у тому, що він заважав лікуванню хворого на рак митрополита Володимира Сабодана, проукраїнського лідера УПЦ МП, а також обмежив свободу пересування помічника голови цієї церкви – Олександра Драбинка, теж митрополита. Скориставшись цими обставинами, проросійське крило УПЦ МП позбавило Сабодана офіційних печаток і, таким чином, формального впливу на життя церкви. У червні цього року Драбинко звернувся в поліцію із заявою про погрози розправою з боку народного депутата Новинського.

Вспомните новость: Бирюков: Печерский райсуд отобрал у Новинского завод "Океан"

«Про це свідчить не тільки потерпілий у справі – [особистий помічник покійного митрополита Володимира Олександр] Драбинко, але й ще один важливий свідок, який дав покази на нинішнього нардепа Вадима Новинського. – написала у facebook речниця генпрокурора Лариса Сарган. - Саме нардеп Новинський був учасником переговорів щодо зміни керівництва Української православної церкви Московського патріархату. Олександр Драбинко тривалий час перебував під «охороною» спецпідрозділу «Грифон», але не як особа, яка охороняється, а як ув’язнений. Оскільки для пересування Драбинка, наприклад, на церковну службу, «Грифон» отримував дозвіл від нардепа Вадима Новинського і від начальника столичної міліції Валерія Коряка. Вадим Новинський проходить по епізоду узурпації влади на церкву як співучасник».

Подання уже підписав голова ВР Андрій Парубій. Тепер питання розглядатиметься Регламентним комітетом за повною процедурою. Як наголосив виконувач обов’язків голови Комітету Павло Пинзеник (НФ) – це необхідна умова для того, аби ситуація не повторилася, коли суд визнає незаконним рішення Верховної Ради.

Сам фігурант цього подання – Новинський – стверджує: розслідування проти нього є політично вмотивованим. Обіцяє не тікати з країни, і каже, що з поїздки на Афон, де перебуває зараз, повернеться в Україну. Зазначимо, що він позиціонує себе як релігійна людина і є прихожанином Російської православної церкви.

Згадайте новину: Новинського підозрюють у викраденні людей і перевищенні влади, разом з Януковичем, Захарченком і Коряком, - ГПУ

У кулуарах ВР думки щодо правдивості запевнень Новинського про повернення до України, як і про судову перспективу справи, розійшлися. У настроях переважає скептицизм. Екс-регіонал може викрутити ситуацію на свою користь, підозрюють співрозмовники НВ. Наприклад, переконувати – це помста президента Петра Порошенка, приплітаючи сюди не тільки політику, а й віру. Нагадують про те, як 20 лютого 2014 року, Порошенко, який тоді перебував у опозиції до влади, сказав провладному і показово церковному Новинському у відповідь на звинувачення в смертях на Майдані: «Хреста на тобі немає! Сука ти православна!».

Є також думка, що ГПУ висуває занадто м’які обвинувачення екс-регіоналові. Звертають увагу на методику дій Луценка як політика, а не генпрокурора країни, критикують надмірну любов до спілкування через facebook та недоведення до кінця жодної справи.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст