Главная Блог Новости Соціолог заявив, що "опитування Зеленського" не має стосунку до соціології

Соціолог заявив, що "опитування Зеленського" не має стосунку до соціології

20.10.2020
Автор:
Просмотров : 1228

Соціолог Андрій Єременко заявив, що запитання, які анонсовані на опитування Президента України Володимира Зеленського на місцевих виборах 25 жовтня, не мають стосунку до соціології. Про це він розповів в коментарі журналісту УНН.

“Запитання до соціології стосунку не мають, тому що соціологія має вивчати різні соціальні групи, а ця анкета не передбачає розуміння, хто як відповів. Відповідно, ми не можемо сказати, що думають молоді та старші люди цієї анкети. Також анкета зазвичай передбачає, коли ми робимо опитування, ми завжди даємо варіанти відповідей не полярні, "так" чи "ні", а якусь шкалу: "так", або "швидше так", "ні", або "швидше ні", або від 0 до 10, або якісь умови... Тобто "так, але за таких умов", "ні, але припускаю"... Тут просто "так" або "ні”, — розповів Єременко.

Соціолог наголошує, що відповідно у всенародному опитуванні немає варіанту сказати "так, але".

“Наприклад, як з легалізацією канабісу. Таке пряме запитання не дозволяє зрозуміти, як легалізувати... Тому це не може бути як дослідження. Зазвичай, коли проводиться соціологічні дослідження, як проводиться екзитпол? Він проводиться таким чином, опитується кожен п’ятий, чи кожен десятий виборець, який виходить з виборчої дільниці, в залежності від поставленого завдання та методики. Тут, як я розумію, хто бажає, той відповідає, відповідно — це викривлює картинку, тому що підійдуть не всі, а тільки окремі категорії людей. Тому це не соціологічне опитування, а суто політична історія”, — зауважив Єременко.

Згадайте новину: В Офісі президента озвучили всі 5 запитань від Зеленського

Проте, за його словами, є позитивний момент у цьому опитуванні.

“Це сам факт, що Президент намагається ввести в моду цікавитися думкою людей”, - додав соціолог.

За словами соціолога Володимира Паніотто, будь-які запитання можуть бути використанні для соціологічного дослідження.

“Але мені здається, що не всі запитання є сенс використовувати для опитування населення... Значна частина людей не хоче зазвичай казати, що вони чогось не розуміють, чи не знають, тому вони схильні відповідати "так"... Тому з цих п’яти запитань, на мій погляд, запитання до експертів: про зменшення кількість нардепів, щодо вільної економічної зони”, — розповів Паніотто.

За його словами, якщо ці запитання ставляться просто, як звичайні запитання, то вони можуть бути будь-якими, проте тоді немає сенсу проводити їх як суцільні, на всіх дільницях.

“Це просто безглузді витрати ресурсів на те, щоб отримати нерепрезентативні дані, це дані будуть репрезентативні тільки для 50-60% населення, яке прийде на вибори”, — сказав соціолог.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст