Главная Блог Новости Шишимаріну апеляційний суд замінив довічне 15-річним терміном ув’язнення

Шишимаріну апеляційний суд замінив довічне 15-річним терміном ув’язнення

29.07.2022
Просмотров : 1900

Київський апеляційний суд замінив довічне 15-річним терміном ув’язнення засудженому російському військовому Вадиму Шишимаріну.

Російського військового Вадима Шишимаріна, обвинуваченого у вбивстві мирного мешканця Сумщини, засудили до довічного ув'язнення 23 травня.

Суд визнав докази проти Шишимаріна і дійшов висновку, що вбивство було умисним. Також суд відкинув доводи захисту, що окупант нібито виконував наказ, оскільки його віддав військовий, який не був командиром Шишимаріна, а сам наказ був злочинним.

Джерело: видання "Ґрати"

Згадайте новину: «Я выстрелил, чтобы от меня отстали». Сержант Вадим Шишимарин, обвиняемый в убийстве мирного украинца, дал показания в суде

Перший вирок за ст. 438 КК над російським військовим - вбивцею Шишимаріним: щодо правової кваліфікації

Нещодавно оголошено перший вирок у справі російського військового на території України після початку повномасштабної війни. 20 травня колегія суддів видалилась до нарадчої кімнати для винесення вироку, а 23 травня - у понеділок, оголошено вирок про довічне позбавлення волі.

Так, підозрюваний - 21-річний Вадим Шишимарін обвинувачується у вчиненні злочину передбаченого частиною 2 статті 438 Кримінального кодексу України (далі - КК України). Судом було встановлено, що він, будучи російським сержантом, 28 лютого 2022 року, після того, як розбили їх колону, забачивши їхавшого на велосипеді та розмовляючого по телефону мирного жителя села Чупахівка, Сумської області, вистрілив і вбив його. Вбитий був цивільною особою, 62-річним пенсіонером на ім’я Олександр Шеліпов.

Сторона захисту - адвокат Віктор Овсянніков - в процесі наполягав, що Шишимарін діяв в складній бойовій обстановці за наказом старшого у званні (при цьому, фактично невідомого йому до цього) російського військовослужбовця. Захист наполягав на виправдані Шишимаріна, не дивлячись на те, що останній не заперечував вбивство цивільного. Він повністю визнав вину у вбивстві беззбройного мирного жителя.

Сторона ж обвинувачення - навпаки, вважала що Шишимарін не мав виконувати завідомо злочинний наказ і що останній повністю усвідомлював, що здійснює вбивство цивільного, до того ж зробив декілька пострілів. Прокурор Ярослав Ущапівский вимагав довічного позбавлення волі Шишимаріна.

Згадайте новину: «ДНРівець» - доброволець та громадянин України Микита Баєнко засуджений за державну зраду на 15 років позбавлення волі

Так, для кваліфікації діяння за статтею 438 (порушення законів та звичаїв війни) КК України, достатньо встановити наявність однієї з таких дій суб’єкта злочину:

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст