Главная Блог Новости Щодо автоматизованого арешту коштів боржників - Мін'юст

Щодо автоматизованого арешту коштів боржників - Мін'юст

06.07.2021
Автор:
Просмотров : 4698

У зв’язку з набранням чинності наказу Міністерства юстиції України від 23.03.2021 № 1061/5, яким внесено зміни до наказу від 16.04.2019 року № 1203/5 «Про затвердження Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів», державне підприємство «Національні інформаційні системи» (далі – ДП «НАІС»), в межах компетенції адміністратора АСВП, повідомляє наступне.

На сьогоднішній день підприємством проводяться роботи з доопрацювання програмного забезпечення АСВП в напрямку запровадження автоматизації процесу отримання виконавцями інформації щодо банківських рахунків боржника, що передбачено положеннями Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках.

Окремо звертаємо увагу, що наразі користувачі мають можливість в рамках інформаційної взаємодії за допомогою прикладного програмного інтерфейсу АСВП направляти постанови про арешт/зняття з арешту коштів на рахунках боржників без обмежень за категоріями стягнення виконавчого провадження.

Раніше така процедура застосовувалась лише до боржників зі сплати аліментів та була досить складною. Нині ж взаємодія між виконавцями і банками відбувається в електронному вигляді, а не тільки поштовим зв’язком. Відповідний порядок поширюється на усі категорії виконавчих документів, які передбачають стягнення коштів з боржників-фізичних та юридичних осіб.

КОШТИ З БАНКІВСЬКИХ РАХУНКІВ БОРЖНИКІВ НЕ СПИСУВАТИМУТЬ АВТОМАТИЧНО

Заборгували за житлово-комунальні послуги чи не сплатили штраф за перевищення швидкості – кошти на вашому банківському рахунку можуть бути арештовані в автоматизованому режимі. Але при цьому не йдеться про автоматичне списання коштів!

Відповідно до реалізації наказу Міністерства юстиції України від 23.03.2021 № 1061/5, яким внесено зміни до наказу від 16.04.2019 року № 1203/5 «Про затвердження Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів», постанови про арешт/зняття з арешту коштів на рахунках боржників державні та приватні виконавці мають можливість направляти до банків через Автоматизовану систему виконавчого провадження (АСВП) без обмежень за категоріями стягнення.

Тобто, з набранням чинності цього наказу було реалізовано технічні зміни інформаційної взаємодії виконавців із банками за допомогою АСВП. Раніше така процедура була досить складною. Нині ж взаємодія між виконавцями і банками відбувається в електронному вигляді, а не тільки поштовим зв’язком.

Пояснюємо простою мовою.

Уявімо, що хтось не сплатив штраф за порушення правил дорожнього руху або комунальні послуги чи заборгував вам кошти (в тому числі аліменти на утримання дитини чи заробітну плату). Цей факт спочатку має підтвердити своїм відповідним рішенням суд або інший орган (посадова особа). Якщо після цього боржник так і не повертає кошти – до справи береться Державна виконавча служба або приватні виконавці. Вони, зокрема, можуть арештувати кошти на банківських рахунках боржника. Саме процедуру комунікації між виконавцями та банками і було спрощено.

Разом із тим, державне підприємство «Національні інформаційні системи» на сьогоднішній день проводить роботи з доопрацювання програмного забезпечення АСВП у напрямку запровадження автоматизації процесу отримання виконавцями інформації щодо банківських рахунків боржника, що передбачено положеннями Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст