Главная Блог Новости Що робити із будинком, зведеним у порушення будівельних стандартів? (Справа «Байкін та інші проти Росії» (№ 45720/17))

Що робити із будинком, зведеним у порушення будівельних стандартів? (Справа «Байкін та інші проти Росії» (№ 45720/17))

12.03.2020
Просмотров : 3026

Коли після реєстрації права власності на будинок виявляється, що він є незаконним і був зведений із порушенням технічних норм, то у власника відкривається два шляхи: зносити за свій кошт або сперечатися із державою аж до Страсбургу.

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Байкін та інші проти Росії» (№ 45720/17), передає інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Станіслав Байкін придбав у селі земельну ділянку з недобудовою, завершив зведення хати та зареєстрував свої права власності на нерухомість за спрощеною процедурою. Після цього він поселив у будинок своїх батьків.

Через півроку компанія, яка володіла та експлуатувала підземний трубопровід поблизу села, зажадала знести будинок, адже відстань між будівлею та трубопроводом була меншою 100 метрів – нормою, передбаченою будівельними стандартами. Для цього було відкрите провадження з вимогою ухвалення відповідного судового рішення.

Суд постановив знести незаконну будівлю за рахунок власника. Апеляція підтвердила порушення норм містобудування та забудови, а подальше оскарження з питань права успіху не мало.

Байкін звернувся до Європейського суду з прав людини. Він стверджував, що визначення судом його будинку як «незаконної будівлі» і рішення про знесення складали порушення його права, закріпленого в статті 1 Протоколу № 1 (захист власності) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

У Страсбурзі дослідили, що суперечки стосовно житлових будинків, розташованих поблизу газопроводів та нафтопроводів, існували в майже третині всіх регіонів Росії. Це викликало соціальну напруженість і недовіру суспільства до органів влади. У переважній більшості справ суди задовольнили заяви, подані компаніями, які експлуатують небезпечне устаткування, та ухвалювали рішення про знесення відповідних будинків. Компенсації власникам, як правило, не присуджувалося.

У своїх зауваженнях уряд РФ повідомив, що заявник не був позбавлений права на будинок. С.Байкін також підтвердив, що будинок не був знесений. Тим не менш, ЄСПЛ констатував порушення статті 1 Протоколу №1 та присудив 2 тис. євро відшкодування моральної шкоди.

Згадайте новину: Допит свідків при перегляді виправдувального вироку: ЄСПЛ ухвалив суперечливе рішення («Марілена-Кармен Попа проти Румунії» (заява № 1814/11))

З релізом мовою оригіналу можна ознайомитися за посиланням.

Прес-реліз,
виданий Секретарем Суду
ЄСПЛ, 054, (2020)
11.02.2020

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст