Главная Блог Аналитические статьи Интервью Сергій Горбатюк: У мене більш ніж достатньо документів, які є підставою для звільнення генпрокурора

Сергій Горбатюк: У мене більш ніж достатньо документів, які є підставою для звільнення генпрокурора

17.05.2018
Автор:
Просмотров : 1758

«До березня 2017 року я ще робив спроби зустрітись з ним: приходив до приймальні, просивcя, залишав записки»

Керівник департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк - персона відома і неоднозначна. Саме його журналісти та політики звинувачують у провалі розслідування справ Майдану. У його ж бік лунають звинувачення у саботажі розслідування справ «чорної бухгалтерії Партії регіонів»: мовляв, процес стоїть на місці, а суди не вважають аргументи прокурорів Горбатюка переконливими та не поспішають карати екс-посадовців з команди Януковича.

Натомість сам Горбатюк переконує: робить що може, всупереч спробам Генпрокуратури зам'яти низку справ.

У відвертому інтерв'ю «Главкому» Горбатюк розказав про особистий конфлікт з Луценком, про спроби генпрокурора завадити розслідуванням, а також про те, чи справді його шеф зупинив розслідування «справи Манафорта» після команди згори – в обмін на американську зброю.

Ваш департамент досить далеко від будівлі Генпрокуратури. Як часто ви бачитеся з генеральним прокурором Луценком?

У робочих справах він мене не приймає приблизно з вересня 2016 року. Після цього були хіба що дві-три зустрічі на нарадах в числі інших осіб, причому на одну я прийшов без запрошення. Ще один раз бачилися в Гаазі, ми літали туди разом (21 листопада 2016 року, - «Главком»). А так генпрокурор у ЗМІ оголосив, що не буде зі мною зустрічатися, і родинам Небесної сотні на зустрічі навіть це говорив. Бо Горбатюк ніби-то не сприймає його вказівок, критикує, їх не виконує. Але це не так. Він сам ухвалив рішення не зустрічатися і не спілкуватися зі мною. Також є ще один аргумент: Горбатюк постійно говорить про проблеми. Через це робочого спілкування не відбувається... Хіба що на його день народження із профільним заступником (Стрижевська, - «Главком») і керівниками підлеглих їй підрозділами зайшли привітати. Це тривало 5 хвилин. Певним чином порушуючи святковість, я зміг поставити лише одне робоче запитання: «Давайте щось робити з цими поправками Лозового, бо буде біда». І все.

3 жовтня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №6232 про внесення змін до низки кодексів, який запускає судову реформу. Серед них - скандальні поправки нардепа від Радикальної партії Андрія Лозового.

«Поправки Лозового» зменшують строки слідства з років до місяців. Крім того, в новому КПК є зміни, у результаті яких по всій країні суди завалять клопотаннями з боку слідчих органів, змушених звертатися по додаткові дозволи для проведення експертиз.

Неробочі зустрічі взагалі виключені. У мене немає з ним взагалі відносин. До березня 2017 року я ще робив спроби зустрітись з ним: приходив до приймальні генпрокурора, просив у його помічника про зустріч, залишав документи, записки. Однак це не давало результату. Я зрозумів: це просто небажання приймати мене. Тепер спілкуємося листуванням.

Персони: Горбатюк Сергій Вікторович

На листи Юрій Віталійович відповідає?

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст