Главная Блог Новости Реформа чи зачистка: що в Зеленського хочуть зробити з прокуратурою

Реформа чи зачистка: що в Зеленського хочуть зробити з прокуратурою

13.09.2019
Просмотров : 3340

Скорочення штату на третину, переатестація й ліквідація органів самоуправління - новий очільник ГПУ готує масштабні реформи в органах прокуратури. Критики застерігають: ці зміни можуть паралізувати правоохоронну систему, пише dw.com

Верховна Рада цього тижня ухвалила в першому читанні законопроект "Щодо першочергових заходів з реформи органів прокуратури". Ще в перші дні роботи нового парламенту його як невідкладний презентував щойно призначений генеральний прокурор Руслан Рябошапка, який і був головним автором документу ще під час роботи в Офісі президента.

Зараз законопроект за скороченою процедурою готують до другого читання. Як повідомив у розмові з DW голова профільного комітету з правоохоронної діяльності Денис Монастирський (фракція "Слуги народу"), остаточне прийняття закону відбудеться вже наступного тижня. Тим часом DW розбиралася із новими правилами, за якими будуть працювати українські прокурори.

Вспомните новость: C почином :) Антикорупційний суд заочно арештував скандального голову суду часів Януковича Татькова

Без військової прокуратури

Плани щодо ліквідації військової прокуратури Руслан Рябошапка оголошував ще в серпні, заявивши, що просто не бачить сенсу в існуванні окремої військової правоохоронної вертикалі. Тоді це викликало помітний спротив всередині самої структури.

Зараз ідею критикують ще й в Головному науково-експертному управлінні Верховної Ради. Там звертають увагу, що президентський законопроект фактично не містить ніякого обґрунтування причин ліквідації військових прокуратур. "Військові прокуратури працюють у специфічній, воєнній сфері правовідносин. (…) У випадку їх ліквідації буде зруйнована система підготовки військових прокурорів з певним рівнем знань військового законодавства і військової специфіки, що може призвести до зниження якості досудового слідства у певних категоріях справ", - зазначається у висновках управління.

Ще в серпні співрозмовники DW пов'язували критику військової прокуратури переважно із персоною її очільника - Анатолія Матіоса. Його Руслан Рябошапка звільнив чи не впершу чергу, а цього тижня призначив на місце очільника Головної військової прокуратури Віктора Чумака - депутата Верховної Ради попереднього скликання від "Блоку Петра Порошенка".

Без третини штату

Окрім 540 військових прокурорів в офісі президента пропонують скоротити ще майже 4,5 тисячі працівників прокуратури - загалом третину від її складу. Для того, щоб зберегти місце роботи, всім прокурорам, окрім працівників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, потрібно буде пройти переатестацію.

В прокуратурі ідея масштабного скорочення зустрічає очікуваний спротив. Директор департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, називає кадрові ініціативи офісу президента "невиваженими". На його думку, для скорочення штату варто було б дочекатись прийняття інших запропонованих президентом змін до кримінально-процесуального кодексу, спрямованих на розвантаження прокурорів. "І вже потім приймати рішення з обґрунтованими цифрами", - додає Горбатюк.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст