Главная Блог Новости Рахунок на 8 мільярдів. Навіщо ДФС оштрафувала Коболєва і "Нафтогаз"

Рахунок на 8 мільярдів. Навіщо ДФС оштрафувала Коболєва і "Нафтогаз"

05.03.2018
Просмотров : 1737

Податківці просять голову "Нафтогазу України" Андрія Коболєва заплатити 8,3 мільярда гривень штрафу. ЕП пояснює, в чому суть податкової суперечки, і які неофіційні причини появи цієї вимоги.

Минулого тижня Державна фіскальна служба виписала штраф на ім'я голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва на 8,3 млрд грн.

Сталося це у критичний період: одразу після перемоги "Нафтогазу" над "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі та в день засідання РНБО з питань енергетичної безпеки.

У цей день Росія фактично заявила, що не буде виконувати рішення Стокгольмського арбітражу, і спробувала спровокувати енергетичну кризу в Україні, знизивши тиск подачі газу.

За офіційною версією, штраф був виписаний через те, що "Нафтогаз" не надав потрібний пакет документів для розмитнення поставок російського газу у 2015 році, порушивши митні правила.

Проте, за словами співрозмовників ЕП в уряді, існує ще одна версія — політична.

Нібито прем'єр Володимир Гройсман, який давно конфліктує з Коболєвим, використав ДФС як додатковий інструмент в боротьбі з головою "Нафтогазу" за контроль фінансових потоків НАК. Мета штрафу — зіпсувати свято газової перемоги.

Чи є об'єктивні причини для виписування мільярдних штрафів "Нафтогазу" та його керівнику, в чому його звинувачує ДФС, і чим може закінчитися податкова суперечка, з'ясовувала ЕП.

Привітали з перемогою

Перемога "Нафтогазу України" в Стокгольмському арбітражі та вирішення критичної ситуації з дефіцитом газу посилила політичні позиції Андрія Коболєва, загострила йогоконфлікт з прем‘єр-міністром та політично зблизила з президентом.

У публічній площині це виглядало так: Коболєв і президент обмінювалися заявами про перемогу та взаємну підтримку.

Прем'єр також привітав голову "Нафтогазу", одночасно дорікнувши йому за несплачені дивіденди та зволікання з реформою НАК, яка передбачає розділення діяльності держкомпанії.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст