Главная Блог Аналитические статьи Интервью Прокурор у справі розстрілів на Майдані Ігор Земсков: "Я проситиму суд тільки про довічне ув’язнення для обвинувачених"

Прокурор у справі розстрілів на Майдані Ігор Земсков: "Я проситиму суд тільки про довічне ув’язнення для обвинувачених"

24.09.2021
Автор:
Просмотров : 12668

Прокурор Офісу генерального прокурора Ігор Земсков представляє державне обвинувачення у справах стосовно розстрілів упродовж 20 лютого 2014 року на Майдані. Це не лише справа стосовно п’яти обвинувачених ексспівробітників київського "Беркуту", так званої "чорної роти", а й бійців спецпідрозділу "Омега".

Окрім цього Земсков розслідує справи і про вбивства правоохоронців того дня. Ми записуємо із ним інтерв’ю перед тим, як він їде на слідчий експеримент у справі вбитого беркутівця Миколи Симисюка. Про те, чому справи Майдану не мають вироку на сьомий рік розслідувань, про спеціальний суд для цих справ та про нові розслідувані епізоди - в інтерв’ю для Цензор.НЕТ.

МИ ЗАЦІКАВЛЕНІ РОЗСЛІДУВАТИ ВЗАГАЛІ ВСІ ФАКТИ ПОДІЙ 20 ЛЮТОГО 2014 РОКУ, ЧИ ТО СТОСОВНО МИРНИХ ГРОМАДЯН, ЧИ ПРАВООХОРОНЦІВ

— Першого вересня ви передали до суду справу стосовно колишнього бійця спецпідрозділу "Омега" Володимира Косенка. Його підозрюють у вбивстві Олега Ушневича та пораненні Віталія Гукова. Володимир Косенко був свідком у Святошинському суді у справі щодо п’яти обвинувачених ексберкутівців у розстрілі на Інститутській 20 лютого. Після того як він свідчив і з’явилась стосовно нього справа?

— Щодо обвинуваченого Володимира Косенка кримінальне провадження з’явилось одразу після того, як у 2020 році балістична експертиза встановила ідентифікацію кулі пораненого Гукова та вбитого Ушневича. Були ідентифіковані ці дві кулі, як такі, що були вистрілені із пістолета "Форт 14", що був закріплений за Косенком. Цей пістолет був закріплений за ним станом на момент вбивства та замаху на вбивство. У зв’язку з чим було прийняте рішення про повідомлення йому про підозру.

— Тобто коли він свідчив у суді по "Беркуту" щодо нього не було провадження?

— Коли він свідчив з приводу п’яти обвинувачених експрацівників "Беркуту" у Святошинському суді, на той час він мав статус свідка, під час допиту. На той час будь-яких підозр йому не повідомлялося. Тривала ще експертиза і на той час нам не було відомо, що саме він здійснював якісь постріли.

— Зацитую його захисника 19 лютого 2020 року в суді, коли Володимиру Косенку обирали запобіжний захід. "Крок нарізу в балістичних експертизах не співпадає з нарізом стволу "Форт 14"... Косенко отримав "Форт" з двома обоймами і здав його з двома обоймами.". Тобто за словами його захисників, Володимир Косенко отримав пістолет з усіма патронами і з усіма патронами його здав. Але підозра, яку йому пред’явило ГПУ каже, що з його пістолета були постріли.

— Стосовно першого твердження, кроки нарізу в стволі. Першими експертизами, які ще не досконалі були в 2014-2016 році, проведеними експертними закладами в Києві, не буду їх зазначати, було встановлено, що в каналі ствола "Форт" чотири нарізи, тобто їм було відомо, яка зброя ними досліджується. В природі у пістолетів "Форт" шість нарізів. Тобто питання дуже велике до експертів, які це проводили. Ними було проведено дві експертизи, де зазначено про чотири канали стволу, які саме залишають ось ці нарізи на кулі. В подальшому експертизи, які назначалися іншим закладом, це вже були комісійні експертизи, де декілька експертних закладів брали участь при проведенні експертиз. Уже конкретно зазначалося, що у "Фортах 14" тільки шість каналів нарізів стволу. Іншого не може бути. Ми допитували цих експертів, вони кажуть, що просто допустили технічну помилку.

Стосовно двох обойм. У Святошинському суді Косенко розповідав, що він стріляв по плафонах освітлення. Цей факт він ніяк не відобразив, повернувшись у свою військову частину. Він не склав рапорт, як мав зробити, що застосовував там набої для певних цілей. Керівництвом, яке також знаходилось біля нього, теж цього не було зроблено. Книжка видачі набоїв знищена. Нами проведено службове розслідування і встановлено винних, які цю книжку взяли і не повернули.

— Це співробітники міліції?

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст