Главная Блог Новости Про субсидії-2019 і гроші "на руки": відповіді на найбільш популярні запитання

Про субсидії-2019 і гроші "на руки": відповіді на найбільш популярні запитання

17.01.2019
Автор:
Просмотров : 3931

У 2019 році в Україні паралельно працюватимуть два механізми монетизації субсидій — безготівковий та готівковий.

Перший, як і очікувалося, запрацював 1 січня. Він передбачає, що гроші субсидіантам будуть нараховувати на спеціальний банківський рахунок, з якого споживачі зможуть оплачувати комунальні послуги. Якщо після завершення опалювального сезону на рахунку залишаться кошти, їх можна буде використати на власний розсуд.

Другий передбачає, що люди, яким субсидія була призначена з жовтня, з березня зможуть отримати гроші "на руки". Враховуючи, що в країні близько 4 млн отримувачів субсидій, щомісяця українці отримуватимуть 6 млрд грн готівки.

Цей механізм працюватиме в експериментальному порядку. "Це робиться для того, щоб до травня мати уявлення про те, який з двох варіантів є більш ефективним", — пояснив міністр соціальної політики Андрій Рева.

Оскільки в опалювальний сезон тема субсидій для українців залишається однією з найбільш важливих, ЕП дає відповіді на найбільш популярні серед населення питання.

Більшість з них ЕП зібрала перед інтерв'ю з генеральним директором директорату сім'ї та соціальної підтримки населення Мінсоцполітики Віталієм Музиченком, яке вийшло до Нового року. Для тих, хто пропустив цей матеріал, редакція повторює його відповіді на запитання читачів та додає нову корисну інформацію.

У будинку живе пенсіонер, його діти зареєстровані в селі, але живуть в іншому місті. Чи має він право на субсидію?

В таких випадках комісіям дали можливість в індивідуальному порядку визначати право на одержання субсидій без урахування окремих членів сім'ї, які зареєстровані, але не живуть.

Якщо пенсіонер документально підтвердить, що його діти живуть в іншому населеному пункті на підставі договору оренди, лікуються або навчаються в іншому місті, то комісія ухвалить позитивне рішення.

Єдиний виняток: члени однієї сім'ї, тобто чоловік та дружина, не можуть використати цей механізм.

Якщо людина не зареєстрована, але живе у квартирі, чи враховується її дохід при призначенні субсидії?

Ні. Довести, що людина не прийшла в гості, а там проживає, нереально. Виникає інша ситуація: людина там живе і хоче оформити субсидію. Це можна зробити на підставі кількох варіантів.

Якщо це внутрішньо переміщена особа — то за місцем реєстрації перебування, якщо громадянин наймає це житло — на підставі договору оренди.

Чи можуть відмовити у призначенні субсидії, якщо дохід менший за мінімальну зарплату?

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст