Главная Блог Новости Приватбанк: рік по націоналізації. Чи правильно вчинила держава?

Приватбанк: рік по націоналізації. Чи правильно вчинила держава?

22.12.2017
Просмотров : 1493

Історія не терпить умовного способу. Рік тому Приватбанк націоналізували як системно важливий банк. Альтернативним рішенням було б видати банку квиток в один кінець на ліквідацію. Для платників податків такий варіант означав значно менші витрати. На докапіталізацію Приватбанку вже витрачено 139.3 млрд грн [1] й ця сума може зрости у майбутньому. Алтернатива на перший погляд виглядає “дешевше” – обсяг гарантованих державою депозитів становив у грудні 2016-го близько 100 млрд грн [6] . Чи означає це, що рішення про націоналізацію було помилкою?

Згадайте новину: Держава програла Суркісам ще в одному судовому спорі щодо націоналізації "Привату"

Наслідки відмови від націоналізації Приватбанку не можна оцінити в цифрах. В першу чергу це привело б до сповільнення й без того слабого росту ВВП через різку зупинку платежів – на банк припадає близько 2/3 роздрібної платіжної інфраструктури, банкоматів, карт. Саме завдяки безперервній роботі банку з проведення платежів вдалось погасити паніку. Пересічний українець не відчував, що найбільший, буквально головний банк країни офіційно було визнано неплатоспроможним. Новина про його ліквідацію, а так закінчила свій шлях абсолютна більшість банків із тимчасовою адміністрацією, послала би сигнал: «Знімай гроші, купуй долар».

Населення із депозитами понад 200 000 грн та юридичні особи втратили би внаслідок ліквідації більше 80 млрд грн, що знаходились на той момент банку. Це теж нанесло би потужний удар по економіці країни, співставний із зимою-весною 2015 року. Але справедливо сказати, що одна гривня, яка була втрачена вкладниками в Дельта Банку чи Надра Банку є нічим не гіршою чи кращою, ніж одна гривня, яка могла би бути втраченою в Приватбанку.

Тягар проблем

Сам процес націоналізації, з точки зору клієнтів Приватбанку, пройшов напрочуд гладко. Вдалось забезпечити безперервне обслуговування операцій клієнтів, за винятком короткого періоду, коли були недоступні трансакції юридичних осіб, які перевіряли на предмет інсайдерів. Із завершенням переходу контролю над банком до держави ця співпраця зламалась. Навіть на поважному бізнес ресурсі Bloomberg вийшла стаття, в якій Україна ставилась в приклад Італії в плані націоналізації банків. Наступні ж новини були не настільки приємними для української влади.

Обіцянки, які колишні власники давали в своєму листі не були виконані, а сторони почали звинувачувати одна одну у всіх можливих гріхах: від викрадення 6 млрд доларів з банку з одного боку, до рейдерства успішного банку – з іншого. Це зумовлює постійну напругу навколо теми Приватбанку й не сприяє ключовому завданню – поверненню грошей платників податків, влитих в банк.

Кредитний портфель

Загальний обсяг кредитів корпоративним клієнтам банку становить майже 200 млрд грн й вкрай погано обслуговується. 2/3 портфелю займають так звані «трансформовані» кредити. В жовтні-листопаді 2016 року, безпосередньо перед націоналізацією, кредити на суму 137 млрд грн були переведені з одних позичальників на інші. Всупереч нормальним банківським практикам, Приватбанк погодився видати ці кредити без цінної застави. Всупереч зобов’язанню колишніх акціонерів реструктуризації портфелю – встановленню графіку погашення та забезпечення кредитів заставою, не відбулось ні у встановлений строк – до 1 липня 2017, ні після нього.

Вспонитеновость: Национализация Привата: Коломойский "наваял" уже 90 исков в суды Украины и Кипра

Загальний обсяг кредитів корпоративним клієнтам банку становить майже 200 млрд грн й вкрай погано обслуговується. 2/3 портфелю займають так звані «трансформовані» кредити.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст