Главная Блог Новости Причиною повернення касацій є неякісна правова допомога — КЦС

Причиною повернення касацій є неякісна правова допомога — КЦС

21.02.2023
Просмотров : 7057

Великий процент повернутих скарг залежить не від нас, ми керуємось імперативними нормами процесуального закону. Це вказує, на жаль, на недостатню якість правової допомоги, що надається суб’єктам звернення.

На це звернув увагу секретар Пленуму ВС, секретар першої судової палати Касаційного цивільного суду Дмитро Луспеник на зборах суддів КЦС, присвячених підбиттю підсумків роботи судів цивільної юрисдикції за минулий рік, інформує «Закон і Бізнес».

Зокрема, за поданими минулого року касаційними скаргами, за якими не відкрите касаційне провадження, у 30% випадків скарги повернуто (у решті випадків відмовлено у відкритті провадження з тих чи інших підстав).

Також він зазначив, що палата торік відкрила провадження у 34,5% справ, які надійшли на розгляд, що можна зіставити з показником усього КЦС. Це значно більший відсоток, ніж у минулі роки. Наприклад, у 2020 році цей показник становив 25%.

Майже не змінюється з року в рік показник справ, які як палата, так і КЦС загалом направляють на новий розгляд. Минулого року для палати він становив 10,2% від розглянутих справ. Це пов’язано із тим, що процесуальний закон чітко вказує, що касаційний суд не має права переоцінювати докази, встановлювати нові обставини у справі тощо. Тож якщо касаційний суд бачить, що під час розгляду справи попередні суди порушили закон, він змушений направляти її на новий розгляд.

Крім того торік КЦС передав на розгляд ВП ВС 66 справ, у 2021-му — 101, у 2020-му — 107, у 2019-му — 623 справи (на той час до ВП ВС направлялись усі юрисдикційні спори). «Зменшення кількості направлених на розгляд ВП ВС справ свідчить про те, що в багатьох випадках ВП ВС, КЦС вирішили спірні питання», — зазначив Д.Луспеник.

Також він звернув увагу на цікаву тенденцію: минулого року ВП ВС повернула до КЦС 38% переданих справ, а у 2021-му цей показник становив 50%. За його оцінкою, це свідчить про те, що ухвали КЦС про направлення справ до ВП ВС — більш мотивовані й обґрунтовані.

Секретар Пленуму ВС зазначив, що справи, які надходять на розгляд КЦС та в яких відкриваються провадження, — дуже складні. Тому минулого року колегії суддів КЦС направили до НКР при ВС 29 запитів, а ОП КЦС — 11. «Ми вдячні науковцям, які надають нам допомогу у вирішенні спорів», – сказав він.

Крім того, голова КЦС Борис Гулько повідомив, що у судах І інстанції торік перебувало на розгляді понад 916 тис. справ, із них надійшло на розгляд майже 649 тис., розглянуто майже 685 тис. Однак нерозглянутими залишилася кожна четверта справа.

В апеляційних судах перебувало майже 76 тис. справ.

З них надійшло у 2022 році понад 52 тис., розглянуто близько 53 тис. Залишилися нерозглянутими понад 23 тис. справ (30,6% від тих, що перебували на розгляді).

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст