Главная Блог Аналитические статьи Интервью Правова абетка: земельні ділянки для учасників АТО

Правова абетка: земельні ділянки для учасників АТО

17.10.2017
Автор:
Просмотров : 3163

Україна пообіцяла земельні ділянки учасникам АТО, але чиновники не поспішають їх виділяти. Як вирішити цю проблему, радять правозахисники.

54 випуск подкасту Олега Шинкаренка та Олени Сапожнікової «Правова абетка» на Громадському Радіо виходить за підтримки мережі громадських приймалень та Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини. Цей випуск із координатором громадської приймальні у Слов’янську Михайлом Нечипоренком присвячений порядку та проблемам при отриманні земельних ділянок для учасників антитерористичної операції.

Олег Шинкаренко: Під житлові забудови учасникам антитерористичної операції у Войнилові виділять 11 гектарів землі. Про це повідомляє Івано-Франківський сайт «Вікна». Архітектурно-планувальне бюро Калуської районної ради розробило детальний план території земельної ділянки прощею 11 гектарів для індивідуальної житлової забудови учасникам антитерористичної операції у селищі Войнилові. Сотні учасників АТО, жителям району, дано дозвіл на розроблення проектів землеустрою. Всього подано 205заяв, ще 29 заявникам відмовлено, а 74 заяви перебувають на опрацюванні. Як з’ясувалося, виділяти земельні ділянки в районі є проблематично, насамперед через те, що немає генпланів населених пунктів. Крім того, деякі населені пункти готові виділяти землі тільки своїм землякам. Скажіть Михайло, а чи схожі проблеми з отриманням земельних ділянок є в Слов’янську?

Михайло Нечипоренко: В принципі, схожа проблема є: це звичайна відсутність генерального плану, бо ця річ дорога, і я так розумію, що депутатам міської ради і не дуже цікаво, щоб був генплан, бо відсутність його дозволяє в ручному режимі керувати процесами виділення земельних ділянок під МАФи. І крім того, сам по собі закон, ви знаєте: в Україні коли видаються закони або постанови якісь, то в мене таке враження складається, що або люди дуже недбало ставляться до виконання своїх обов’язків, або навмисно закладають такі норми в законі, які посилаються на інші закони. І якщо, наприклад, взяти про ті ж самі земельні ділянки, то це не якийсь там особливий статус, ці люди, в принципі, просто мають право, як і будь-який громадянин, отримати земельну ділянку під забудову або садівництво, або іще що-небудь тільки поза чергою.

Олег Шинкаренко: А що ви маєте на увазі? От у вас таке теж є, що скажімо приходять учасники АТО, просять земельну ділянку, а місцева влада каже: «Ми роздаємо тільки місцевим мешканцям, а вам не дамо»?

Пользуйтесь консультацией: Как получить бесплатно землю участникам боевых действий АТО?

Михайло Нечипоренко: Ні, такого якраз у нас немає, якраз у нас таких проблем, в принципі, немає і місцева влада каже: «Так, ми готові дати всім, будь ласка». У нас навіть є учасники АТО, які з інших регіонів. От у мене, наприклад, двоє знайомих, які з інших регіонів один з Полтави, а один — з Дніпра. Вони вирішили з особистих причин, познайомилися там з людьми певними, і вирішили залишитися в Слов’янську. І їм теж готові дати. Вони навіть ще не реєструвалися в Слов’янську, не прописувалися, але їм готові надати цю ділянку. Єдина причина затримки — це відсутність генерального плану. При відсутності генерального плану…

Олена Сапожнікова: Тобто готовність надати земельну ділянку є фактично фікцією, оскільки якщо немає генерального плану, то як можна її надати?

Депутатам міської ради і не дуже цікаво, щоб був генплан бо відсутність його дозволяє в ручному режимі керувати процесами виділення земельних ділянок.

Михайло Нечипоренко: Звичайно, вони розуміють, що вони декларують своє бажання дати і розуміють, що воно не може бути виконане нібито з цілком об’єктивних причин, хоча ці об’єктивні причині вони ж самі і створили.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст