Главная Блог Новости Право на житлову субсидію за наявності заборгованості: відповіді Омбудсмана на поширені запитання

Право на житлову субсидію за наявності заборгованості: відповіді Омбудсмана на поширені запитання

09.12.2022
Просмотров : 1959

Уповноважений Верховної Ради з прав людини розповідає, чи можна отримати право на субсидію за наявності заборгованості за оплату ЖКГ

1. Якщо в родини є заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, чи можна звертатися за призначенням житлової субсидії?

Наявність заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг є підставою для відмови в призначенні житлової субсидії якщо:

  • заборгованість прострочена понад три місяці (на дату надання такої інформації);
  • строк позовної давності заборгованості (3 роки) не минув;
  • загальна сума заборгованості перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 грн) на день звернення за призначенням житлової субсидії.

При цьому є винятки, коли заборгованість (яка відповідає зазначеним вище умовам) не впливає на призначення житлової субсидії:

  • при наявності заборгованості за послугу з постачання та розподілу природного газу, що нарахована виконавцем комунальної послуги;
  • коли Мінсоцполітики не забезпечено фінансування житлових субсидій громадянам.
2. Чи є способи вирішення питання призначення субсидії при наявності заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг?

Так. Це питання може бути вирішене позитивно в наступних випадках:

  • сплати заборгованості, що підтверджується документально;
  • укладення договору про її реструктуризацію;
  • оскарження споживачем заборгованості в судовому порядку (підтвердженням є ухвала про відкриття провадження у справі).

Документи, які підтверджують вказані дії, необхідно подати до уповноваженого органу, що призначає житлову субсидію.

Таким органом є органи Пенсійного фонду України (з 1 грудня 2022 р.).

ВАЖЛИВО! У разі, коли громадянин не виконує зобов’язання за договором про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, на підставі інформації надавачів відповідних послуг за рішенням уповноваженого органу надання раніше призначеної житлової субсидії припиняється.

У разі наявності заборгованості лише за окремими видами житлово-комунальних послуг, житлова субсидія може бути призначена на ті види послуг, за якими немає заборгованості. В такому випадку в заяві на призначення житлової субсидії потрібно вказати лише ті види послуг, за якими заборгованість відсутня.

3. Чи поновлюється виплата житлової субсидії за попередній період у разі сплати заборгованості?

У випадку, якщо особа зверталася із заявою та декларацією для призначення житлової субсидії, така буде призначена їй з початку опалювального (неопалювального) сезону, якщо впродовж двох місяців від його початку будуть надані один з таких документів:

  • документальне підтвердження сплати заборгованості;
  • укладений договір про її реструктуризацію;
  • ухвала про відкриття провадження у справі щодо оскарження заборгованості в судовому порядку.

Якщо зазначені документи буде подано пізніше ніж за дві місяці після початку відповідного сезону, то субсидію буде призначено з місяця, що настає за тим, у якому до уповноваженого органу ці документи надійшли.

У разі автоматичного призначення житлової субсидії на наступний період (що здійснюється без звернення особи) житлова субсидія буде призначена:

  • з дати отримання повідомлення про відмову в призначенні житлової субсидії на наступний період – якщо вищевказані документи будуть подані протягом двох місяців після отримання такого повідомлення;
  • з місяця подання нових заяви та декларації – якщо зазначені документи буде подано пізніше ніж за дві місяці після отримання повідомлення про відмову.
4. Якщо споживач житлово-комунальних послуг заперечує наявність заборгованості або не згоден з її розміром, як вирішувати питання?

За інформацією про спожиті послуги, нараховані суми за послуги, розмір заборгованості (переплати) одержувачі житлової субсидії мають звертатися до управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст