Главная Блог Новости Щодо можливості апеляційного оскарження окремо від рішення суду ухвали суду першої інстанції про відмову в задоволенні клопотання про поновлення провадження у справі ( справа № 640/12926/20)

Щодо можливості апеляційного оскарження окремо від рішення суду ухвали суду першої інстанції про відмову в задоволенні клопотання про поновлення провадження у справі ( справа № 640/12926/20)

28.03.2024
Просмотров : 591

Відсутність ухвали про відмову в задоволенні клопотання про поновлення провадження у справі в переліку ухвал, на які можуть бути подані апеляційні скарги окремо від рішення суду, визначеному в ст. 294 КАС України, не є обмеженням права позивача на доступ до суду, оскільки в позивача за процесуальним законом є право на оскарження саме ухвали про зупинення провадження у справі.

Отже, відсутність у ст. 294 КАС України прямої вказівки на можливість апеляційного оскарження ухвали про відмову в задоволенні клопотання про поновлення провадження у справі в цьому випадку має тлумачитись як неможливість апеляційного оскарження такої ухвали.

Таку правову позицію сформулював Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду.

У справі, що розглядалася, особа звернулася до Національної асоціації адвокатів України в особі Ради адвокатів України з позовом про визнання нечинними з моменту прийняття окремих пунктів Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 21 вересня 2019 року № 111. Ухвалою суду за клопотанням НААУ в особі Ради адвокатів України зупинено провадження у справі до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі. Позивач двічі подавав до суду клопотання про поновлення провадження у справі, обґрунтовуючи це відсутністю підстав для зупинення провадження у справі, оскільки підстави позовів у справах є різними.

Суд відмовив у задоволенні клопотання з тих мотивів, що судове рішення у справі не прийнято, тобто не усунуто обставин, які зумовили зупинення провадження в справі. Апеляційний суд відмовив у відкритті апеляційного провадження з огляду на те, що оскаржуваної ухвали суду першої інстанції немає у визначеному в ст. 294 КАС України переліку ухвал, на які можуть бути подані апеляційні скарги окремо від рішення суду.

Переглядаючи оскаржуване рішення, Верховний Суд виходив із того, що в КАС України закріплено два окремі юридичні механізми оскарження ухвал суду першої інстанції: окремо від рішення суду щодо ухвал, перелік яких визначено у ст. 294 КАС України, та шляхом включення заперечень до апеляційної скарги на рішення щодо ухвал, які не зазначені в ст. 294 КАС України.

Згадайте новину: Ухвала слідчого судді про скасування постанови про зупинення розслідування на підставі п. 3 ч. 1 ст. 615 КПК України не підлягає апеляційному оскарженню

Верховний Суд зауважив, що ст. 293 КАС України містить застереження щодо неможливості (недопущення) оскарження окремо від рішення суду ухвал, яких немає в переліку, визначеному в ст. 294 КАС України.

Вирішуючи питання щодо можливості / неможливості оскарження в апеляційному порядку ухвали суду першої інстанції, яка не передбачена в ст. 294 КАС України, зокрема ухвали про відмову в задоволенні клопотання про поновлення провадження у справі, Верховний Суд вважав за необхідне звернутися до змістового тлумачення положень ст. 294 КАС України у співвідношенні з положеннями Конституції України та загальними засадами адміністративного судочинства.

Законом України від 2 червня 2016 року № 1401-VIII «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» викладено в новій редакції, зокрема, ст. 129 Конституції України, якою визначаються основні засади судочинства.

На відміну від попередньої редакції, в якій однією із засад судочинства було визначено «забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом», Конституція України в чинній редакції однією з основних засад судочинства визначає «забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках – на касаційне оскарження судового рішення».

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст