Главная Блог Новости Порошенко визнав права кримських татар на автономію

Порошенко визнав права кримських татар на автономію

29.06.2016
Просмотров : 1396

Президент визнав, що Україна занадто пізно усвідомила необхідність конституційного закріплення права кримських татар на власну національну автономію.

Згадайте новину: Результати виборів в Криму або поступова легітимація анексії Криму Російською Федерацією

Порошенко має намір ініціювати створення Конституційної комісії, покликаної опрацювати зміни до Конституції щодо надання кримськотатарському народу широких прав на самовизначення у складі української держави. Як зазначив президент, Україна хоч із запізненням, але все ж усвідомила необхідність створення в Криму широкої національної автономії кримських татар.

Ми хоч і з запізненням, але усвідомили необхідність створення в Криму національної автономії кримських татар з повним гарантуванням рівних прав і свобод етнічних українців, росіян та інших етносів півострова. Ми зобов'язані почати в парламенті України, процес внесення змін і доповнень до розділу 10 Конституції України – АРК, які б повною мірою виходили з невід'ємного права кримськотатарського народу на самовизначення у складі суверенної і незалежної Української держави,

- заявив Порошенко 18 травня, в ході свого виступу на концерті-реквіємі пам'яті жертв кримськотатарської трагедії. Президент також назвав депортацію кримськотатарського народу, здійснену радянським тоталітарним режимом у 1944 році, злочином проти людства.

Згадайте новину: Кримське питання є історичним викликом для держави Україна

"Те, що з вами зробили в 1944 році, має зовсім визначену назву – це чистої води геноцид". Одне з найтяжчих злочинів проти людства"

- підкреслив він.

Нагадаємо, 18 травня, в Україні оголошено День пам'яті геноциду кримськотатарського народу. В травні 1944 року НКВС провів спецоперацію по примусовому видворенню з Криму корінного населення. Від депортації постраждали не тільки кримські татари. У червні 1944 року з території півострова примусово виселили греків, болгар і вірмен. В 1943 - 1944 роках депортовані і так звані "малі" народи (переважно кавказькі): чеченці, балкарці, карачаївці, інгуші, ногайці, калмики, курди, турки-месхетинці. У 1956 році Крим був переданий до складу України. Масове повернення кримських татар з місць депортації на історичну батьківщину почалося в 1987 році.

Президент України Петро Порошенко виступає за внесення змін до Конституції України для надання права кримським татарам на самовизначення в складі суверенної України.

"Ще раз наголошую, що ми повинні розпочати процес внесення змін і доповнень до розділу 10 Конституції України, який називається "Автономна Республіка Крим"... Ці зміни в повній мірі виходять з невід'ємного права кримськотатарського народу на самовизначення в складі суверенної і незалежної української держави",

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст