Главная Блог Новости Порошенко: Ми маємо переконливо довести і притягнути Росію до відповідальності

Порошенко: Ми маємо переконливо довести і притягнути Росію до відповідальності

17.03.2017
Просмотров : 1519

Президент Петро Порошенко зазначив, що позов до Міжнародного суду ООН став першим кроком України для притягнення до відповідальності Росії за злочини, які були скоєні проти українських громадян в анексованому Криму та на Донбасі.

«У Міжнародному Суді ООН вся наша команда бореться за справедливе покарання тих, хто винен у смерті тисяч в результаті терористичних атак на українському Донбасі; хто поставляв танки, найсучаснішу артилерію, системи залпового вогню, броньовані машини, боєприпаси, ракети, якими обстрілювали Авдіївку, Краматорськ, Маріуполь, цивільний автобус у Волновасі, збивали МН-17», - зазначив Глава держави під час зустрічі з представником України в Міжнародному Суді ООН в Гаазі, заступником Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Оленою Зеркаль, Міністром закордонних справ Павлом Клімкіним, Міністром юстиції Павлом Петренком, Генеральним прокурором Юрієм Луценком та Головою СБУ Василем Грицаком.

Згадайте новину: ТЕКСТ: Міжнародний Суд ООН опублікував повний текст позову України проти Росії

Глава держави подякував за багатомісячну роботу найкращих юристів з МЗС, Мінюсту, Генпрокуратури та фахівців Генштабу, Міноборони із підготовки позову України.

«На жаль, ця справа не швидка і це займе навіть не місяці, а роки. Але ми чекаємо, що будуть прийняті відповідні заходи, які дозволять принаймні унеможливити нове постачання зброї, терористів», - зазначив Президент. Глава держави підкреслив, що Україна вимагає зобов’язати Росію закрити неконтрольовану ділянку кордону та припинити усі поставки зброї, техніки, грошей терористам на Донбас, а також підготовку на території РФ та відправку в Україну бойовиків, які беруть участь у терористичних актах проти мирного населення. Українська сторона наполягає на припиненні окупантами утисків українців та кримськотатарського народу в Криму, а також зупинити зникнення кримських татар та розслідувати справи, відновити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу та припинити дію встановлених обмежень щодо отримання в Криму освіти українською мовою.

«Я – реаліст і не маю жодних ілюзій стосовно позиції Росії та її можливих кроків. Але ми маємо виходити з того, що на нас лежить відповідальність на об’єднанні зусиль всього світу, щоб переконливо довести і притягнути Росію до відповідальності», - наголосив Глава держави.

Згадайте новину: Топ-5 неправдивих тез, які озвучила російська сторона в Міжнародному суді ООН у Гаазі

Представник України в Міжнародному Суді ООН в Гаазі, заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль подякувала Президенту та командам усіх міністерств за підтримку, допомогу та спільну роботу в представленні аргументованої позиції нашої держави у справі проти Росії.

«Це черговий етап і один з елементів притягнення Російської Федерації до міжнародно-правової відповідальності. Він дуже важливий і дуже чутливий для всього світового суспільства, оскільки це дійсно перший раз, коли член Ради Безпеки ООН відповідає за діяльність пов’язану з фінансуванням тероризму», - зазначила вона.

При цьому Олена Зеркаль наголосила, що українська делегація має також багато завдань, пов’язаних із захистом українських інвесторів, які втратили свою власність в окупованому Криму, а також захистом тих, хто постраждав внаслідок незаконних терористичними дій Росії на Сході нашої держави.

«Ми продовжуємо захист інтересів України відповідно до Морської Конвенції і вже в травні відбудуться перші слухання, які будуть присвячені питанням по процедурі», - додала вона.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст