Главная Блог Новости Польський Сейм прийняв скандальний закон про Верховний суд

Польський Сейм прийняв скандальний закон про Верховний суд

21.07.2017
Просмотров : 1154

Новий закон, окрім звільнення наявних членів Верховного суду, передбачає створення трьох нових палат суду і зміну у процедурі призначення суддів.

Сейм Польщі у четвер більшістю голосів правлячої партії «Право і Справедливість» (PiS), попри протести опозиції, прийняв нову редакцію закону про Верховний суд Польщі.

Закон передбачає, зокрема, звільнення нинішніх суддів Верховного суду і призначення на їхнє місце нових.

За прийняття закону голосувало 235 депутатів PiS та декілька депутатів з інших сил, а проти - опозиційні партії «Громадянська платформа», Польська селянська партія та партія «Сучасна». Депутати від руху Kukiz'15 голосували або проти закону, або утрималися.

Згадайте новину: Список кандидатів що вибули з конкурсу до Верховного Суду. У грі залишилось 521!

Перед голосуванням враховано усі поправки до закону депутатів PiS, а також президента Анджея Дуди. Натомість, відкинуто понад тисячу поправок депутатів від опозиційних партій.

Новий закон, окрім звільнення наявних членів Верховного суду, передбачає створення трьох нових палат суду і зміну у процедурі призначення суддів. У законі враховано також поправки президента РП: Сейм обиратиме суддів більшістю 3/5 голосів, глава держави вирішуватиме, хто з нинішніх суддів залишиться у наступному складі Верховного суду і він визначатиме регламент цього суду шляхом прийняття відповідного розпорядження.

Лідери опозиції назвали цей день «чорним» для Польщі і нищенням демократії у країні.

Як інформувало агентство, польська правляча партія «Право і Справедливість» (PiS) змінила три закони - про Верховний суд, Національну суддівську раду і суди загальної юрисдикції. Таким чином, влада хоче позбутися патологій у судовій системі країни. Опозиція і більшість суддівського корпусу наполягають, що це є спробою підпорядкувати судову владу виконавчій.

Згадайте новину: Як стати суддею Верховного Суду: 7 простих кроків

Упродовж останніх кількох днів у різних містах Польщі тривають протести проти запропонованих змін, зокрема під парламентом країни у Варшаві. У Єврокомісії закликали владу Польщі утриматися від змін у судовій системі. Натомість, у Варшаві відповіли, що такі заяви Брюсселя є безпідставним втручанням у внутрішні справи країни.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст