Главная Блог Новости Перезавантаження НАЗК: що обіцяє новий очільник агентства Олександр Новіков

Перезавантаження НАЗК: що обіцяє новий очільник агентства Олександр Новіков

16.01.2020
Просмотров : 2165

Уряд України призначив нового голову Нацагентства із запобігання корупції (НАЗК) Олександра Новікова. Західні дипломати й антикорупціонери сподіваються на прорив у боротьбі з хабарництвом, повідомляє dw.com

Кабінет міністрів України у середу, 15 січня, призначив новим головою Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) переможця у відкритому конкурсі на цю посаду Олександра Новікова. Він був обраний під час фінального засідання конкурсної комісії 16 грудня, а нині офіційно представлений і затверджений одностайним голосуванням членами уряду України. Західні дипломати і активісти антикорупційних громадських організацій привітали прозору процедуру відбору посадовця і сподіваються на його успішну роботу.

Що обіцяє новий очільник НАЗК

16 жовтня 2019 року президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт, який змінює форму управління НАЗК з колегіальної на одноосібну. Керувати відомством замість п’ятьох членів буде голова, якого призначає і звільняє Кабмін. Затверджений урядом новий очільник цього антикорупційного органу Олександр Новіков має вищу юридичну освіту, останнім часом обіймав посаду прокурора департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності Генпрокуратури. Новий голова НАЗК має намір досягнути насамперед, дві головні мети свого відомства.

Найпершою з них Новіков назвав спроможність НАЗК сформувати нульову толерантність держслужби до корупційних діянь. "Першим своїм завдання бачу затвердження антикорупційної стратегії, оскільки попередня і план дії уряду до неї, такі вимоги закону, попередня стратегія завершила свою дію 2017 року", - заявив Новіков. Він бачить роль НАЗК як органу, що буде інституційно узагальнювати діяльність всіх органів державної влади у сфері боротьби з корупцією.

Другою метою НАЗК Новіков вважає "повну автоматизацію" перевірок декларацій державних посадовців від очільників районних і обласних адміністрацій до членів уряду, суддів і прокурорів. "За результатами цієї роботи я сподіваюсь налагодити ефективну співпрацю з Національним антикорупційним бюро (НАБУ), Державним бюро розслідувань (ДБР) із забезпечення невідворотності кримінальної та іншої відповідальності за скоєння корупційних злочинів", - сказав очільник НАЗК.

Вспомните новость: Аудит антикоррупционных органов – объясняем разницу между НАБУ, НАЗК и САП

Західні дипломати нагадують про важливістьнезалежності органу

Голова представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас, коментуючи призначення, зауважив, що процес визначення кандидата на посаду нового голови НАЗК був прозорим і висловив сподівання на те, що Новіков зможе досягти значних успіхів. Цю думку поділили у своїх виступах перед урядовцями і тимчасова повірена у справах США Крістіна Квін, а також представниця Програми ПРО ООН в Україні Дафіна Ґерчева.

У свою чергу, амбасадорка Німеччини в Україні Анка Фельдгузен (Anka Feldhusen) зазначила, що прозорість процесу призначення Олександра Новікова на таку важливу посаду стала можливою завдяки участі у роботі конкурсної комісії представників західних союзників України, зокрема, колишнього німецького експерта Ради Європи у боротьбі з корупцією Тільмана Гоппе (Tilman Hoppe). "НАЗК є ключовою інституцією не лише для боротьби з корупцією, але й для перемоги над нею",- сказала Фельдгузен. Вона нагадала, що НАЗК має бути незалежним від уряду і захищеним від політичного впливу.

Сподівання громадськості

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст