Главная Блог Новости Оновлена ВРП закрила провадження проти судді Олександра Дзюби, якого попередній склад Ради позбавив мантії

Оновлена ВРП закрила провадження проти судді Олександра Дзюби, якого попередній склад Ради позбавив мантії

26.06.2019
Просмотров : 1670

Законник відправив двох учасників акцій протесту, яких затримали за конфлікт із правоохоронцями, на 2 місяці під варту. Проте згодом змінив свою думку й обрав для хлопців більш м’який запобіжний захід. Дисциплінарна палата хотіла його звільнити, але Верховний Суд став на захист, пише zib.com.ua

Два місяці арешту

До Вищої ради юстиції з Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції надійшла заява заступника Генерального прокурора. Він стверджував, що Олександра Дзюбу з Дніпровського районного суду м.Києва необхідно перевірити відповідно до закону «Про відновлення довіри до судової влади в Україні». Адже свого часу той дозволив відправити за ґрати учасників акцій протесту. При цьому в його ухвалах як слідчого судді відсутнє обґрунтування необхідності саме такого запобіжного заходу.

Заяву прокурора передали Наталі Волковицькій для проведення перевірки. На початку наступного року друга дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя, членом якої стала Н.Волковицька, відкрила проти судді провадження.

Чотири рази призначалися засідання, на які суддя не з’являвся, щоразу надсилаючи клопотання про відкладення розгляду. Уп’яте надійшов лист, в якому повідомлялося, що суддя перебуває в нарадчій кімнаті. Однак засідання ДДП все ж відбулося. Її члени дійшли висновку, що відсутність судді на засіданні — це його вибір.

З’ясувалося, що в середині лютого 2014 року законник за клопотанням прокурора обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою стосовно двох осіб, які брали участь в акціях протесту. Напередодні двоє молодиків, одягнувшись у саморобну екіпіровку, прийшли на майдан Незалежності, а там, як ішлось у клопотанні прокурора, «вчинили активні дії, направлені на досягнення їх злочинної мети, шляхом здійснення насильства над працівниками правоохоронних органів». Хлопці були озброєні палицями та камінням. Коли правоохоронці хотіли їх арештувати, учинили опір.

При цьому заарештовані стверджували, що правоохоронці застосовували до них насильство під час затримання. Суддя доручив прокурору провести стосовно осіб судово-медичну експертизу, щоб з’ясувати, чи це правда.

Мітингувальників хотіли взяти на поруки народні депутати, але суддя вирішив залишити їх під вартою на 2 місяці й зазначив в ухвалі, що підозрювані, імовірно, здійснили особливо тяжкий злочин, який тягне на 8—15 років в’язниці, тож можуть переховуватися від слідства.

Згадайте новину: Суддю Солом’янського районного суду міста Києва Лазаренко Владлену Володимирівну тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя

Права людини

Через 3 дні законник змінив свою думку й відправив мітингувальників під домашній арешт. Причиною стало те, що прокурори відмовилися проводити судово-медичну експертизу, а зовнішній вигляд чоловіків свідчив, що один з них потребував кваліфікованої медичної допомоги. Ще через 2 дні прокуратура закрила провадження, очевидно не довівши злих намірів мітингувальників, тож ухвала про запобіжний захід утратила свою силу.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст