Главная Блог Аналитические статьи Интервью Олена Сукманова: Моя мета на цей рік, щоб антирейдерська комісія припинила своє існування…

Олена Сукманова: Моя мета на цей рік, щоб антирейдерська комісія припинила своє існування…

09.05.2018
Автор:
Просмотров : 2070

Прийшла весна – пора сіяти й «віджимати» агробізнес! Саме цього бояться аграрії, для яких минулий рік став урожайним на випадки силового захоплення бізнесу. Бережинка, Врадіївка, «Перлина Поділля» - їх було чимало. Тоді фаза загострення відбулася наприкінці весни - на початку літа. Розуміючи наростання пристрастей в цьому питанні, під натиском громадськості, бізнесу (звернення до Президента) та народних депутатів ( С. Семенченко, І. Мірошніченко, Є. Соболев) уряд створив міжвідомчу комісію по боротьбі з рейдерством та антирейдерські штаби по всій країні, які пропрацювали до 15 листопада 2017 року. А в липні 2017 року призначив нового заступника міністра юстиції з питань державної реєстраціїОлену Сукманову, яка опікується питаннями боротьби з рейдерством. Як успіхи з «розмінування» рейдерського мінного поля в Україні? Що вже зроблено та які плани на новий рік? Читайте в ексклюзивному інтерв’ю Олени Сукманової на AgroPolit.com:

AgroPolit.com: Антирейдерські штаби відновили свою роботу. Скільки за минулий рік відкрито кримінальних справ за результатами звернень до них за період із 15 липня до 15 листопада?

Олена Сукманова: Було порушено 17 кримінальних справ. Поки що триває розслідування і я не можу сказати про кількість доведених до суду. Потрібно запитати правоохоронні органи про це. Щодо ефекту, то ми побачили абсолютно позитивний фідбек від профільних асоціацій: ВАР і Аграрний союз попросили й навіть написали офіційні листи щодо продовження роботу штабів. Адже після припинення роботи штабів вони отримали «дзвіночки» з місць, що вже немає оперативної реакції з боку правоохоронних та інших державних органів на скарги бізнесу. Запуск штабів — це спроба зіграти на випередження, попередити рейдерські випадки в АПК. Розпочалася посівна та ми поки що не бачимо спалаху конфліктів. Звісно, вони є, але не такі, як минулого року. Штаби працюватимуть безстроково — стільки, скільки потрібно. У регіонах, де нема жодних проблем, вони збиратимуться не рідше ніж раз на два тижні.

Спостерігаємо тенденцію до зменшення кількості скарг на рейдерство

Щодо загальних цифр: минулого року до штабів надійшло 500 звернень, із них близько — 130 з ознаками рейдерства, відкрито 17 кримінальних справ. В цьому році спостерігаємо тенденцію до зменшення кількості скарг на рейдерство. Про це свідчить статистика роботи Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації (так звана Антирейдерська комісія). Якщо минулого року вона задовольнила близько 600 скарг, то в першому кварталі цього року — близько 100 скарг. Сподіваюсь, що ця тенденція збережеться і загальна кількість скарг за підсумком 2018 року буде меншою, ніж у 2017-му.

Читати до теми: Олена Сукманова: Я прийшла надати нового поштовху в боротьбі з рейдерством

AgroPolit.com: А чому з’явилися антирейдерські штаби? Я вивчала досвід інших країн, там таких немає.

Олена Сукманова: Є дві причини. Перша — це результат реформи децентралізації у системі держреєстрації Мін’юсту. Ви ж пам’ятаєте Державну реєстраційну службу? Вона була одна, в її роботі було багато недоліків (хабарі, черги), але в принципі всі знали, хто й за що відповідає. Зараз є 10 тис. реєстраторів. Навіть теоретично ми можемо вважати, що певний відсоток із них є «вершниками без голови»: вони щось роблять, не думаючи головою. І знайдуться люди, які захочуть скористатися їхніми послугами.

Друга — земельна реформа. Що ближче до зняття мораторію, то більше пристрастей навколо землі. Люди не заглиблюються в юридичний механізм її оренди, продажу тощо, тому виникають проблеми по всій крані. У кожній області має бути «гарячий» антирейдерський центр, який зможе оперативно реагувати на такі виклики і попереджувати їх. З цього й народились штаби.

Моя рекомендація усім орендарям: допоки не з’явився ваш потенційний конкурент, зробіть аудит реєстрації всіх ваших договорів оренди с/г землі. Це зніме багато запитань.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст