Главная Блог Новости Новые риски для экономики, или Почему НБУ снова повышает учетную ставку

Новые риски для экономики, или Почему НБУ снова повышает учетную ставку

07.09.2018
Просмотров : 940

О чем свидетельствует последнее решение Национального банка о повышении учетной ставки, и какие риски для украинской экономики сохраняются, чообщает epravda.com.ua.

Напередодні Національний банк уже вчетверте за рік підвищив облікову ставку, яка тепер сягає 18%.

Відбулось це на фоні зниження темпів інфляції, на фоні більш ранніх девальваційних процесів, ніж очікувалось, і відповідно зменшення золотовалютних резервів.

З наближенням суттєвих макроекономічних ризиків регулятор, очевидно, намагається посилити позиції гривні і зробити її більш конкурентоспроможною відносно долара.

У 2015 році Україна підписала найбільшу за свою історію програму з МВФ — IFF, яка номінально передбачала 40 млрд доларів фінансування на найближчі чотири роки.

Навряд чи на початку цієї програми українці могли здогадуватися, що за декілька місяців до її закінчення Україна ледве зводитиме кінці з кінцями, запозичуючи на зовнішніх ринках короткострокові позики під 9%, а облікова ставка НБУ становитиме 18% його б очевидно назвали агентом кремля.

Однак реалії такі, що замість запланованих у програмі 35 млрд золотовалютних резервів, наразі Україна має 17 млрд. Поряд з цим незрозуміло, чи вдасться регулятору досягти зменшення інфляції, або хоча б верхньої її межі від запланованих 8,9% на кінець 2018 року. Проти такого сценарію грають девальваційні очікування і підвищення регульованих тарифів.

Не дивно, що у такій ситуації НБУ вчергове підвищив облікову ставку.

"Не дивлячись на впевнене зниження інфляції з початку року, реалізація серії ризиків може в подальшому стати перепоною цієї тенденції", — сказав голова НБУ Яків Смолій на брифінгу в четвер.

Вспомните новость: Война с инфляцией: НБУ ужесточил монетарную политику - установлена учётная ставка 16% годовых

Нові ризики

Серед доданих останнім часом факторів, які становлять ризики для дотримання цільового показника інфляції, НБУ називає посилення тиску на валюти країн, що розвиваються, через подальший відтік капіталу.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст