Главная Блог Новости Нові правила стягнення заборгованості при воєнному стані (законопроект №7317)

Нові правила стягнення заборгованості при воєнному стані (законопроект №7317)

28.04.2022
Просмотров : 5011

26 квітня 2022 року у Верховній Раді України зареєстрували законопроект №7317 відповідно до якого, може змінитися механізм примусового виконання. Він планує змінити Закон України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» та Закон України «Про виконавче провадження». В даній статті ви дізнаєтесь зміни відносно примусового виконання.

Користуйтеся консультацією: Зупинення продажу та виселення з іпотеки при воєнному стані

Дані зміни будуть діяти тимчасово лише на час воєнного стану та до його припинення чи закінчення. Примусове виконання буде заборонено, щодо юридичних осіб які:

  • надають послуги з електропостачання, водопостачання, водовідведення та інтернет підключення;
  • вирощують сільськогосподарські рослини та тварин;
  • виготовлюють продукти харчування та вакцину;
  • здійснюють дослідження у сфері біології та космосу.

Також не можливо буде виконувати примусове стягнення за боржниками якими є:

  • підприємства оборонно-промислового комплексу;
  • органи військового управління, з’єднання, військові частини;
  • вищі військові навчальні заклади;
  • військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти;
  • установи та організації, які входять до складу Збройних Сил України;
  • підприємства залізничного транспорту.

Також з даного законопроекту вбачається добра новина для боржників відносно яких прийнято виконавчі написи нотаріуса, їх в разі прийняття даного законопроекту не зможуть виконувати приватні виконавці. Якщо ви хочете більш детально дізнатися про виконавчі написи нотаріуса рекомендую переглянути мій плей лист на ютуб каналі за посиланням: https://www.youtube.com/playlist?list=PLpB6YJ5yVdMg4pg_z2eaXwB-sRb2gTfB1

Законопроект також вносить зміни щодо примусового стягнення боргів за житлово-комунальні послуги з фізичних осіб він їх забороняє на час дії воєнного часу.

Користуйтеся консультацією: Вилучення будівельних об'єктів та обладнання при воєнному стані

На час дії воєнного стану скасовуються тимчасові обмеження державних виконавців щодо використання зброї типу:

  • вогнепально мисливської;
  • пневматичної;
  • охолощеної (та яка стріляє холостими патронами).

Законопроект зможе припинити діяльність недобросовісним приватним виконавця на 3 місяці під час дії воєнного стану, якщо боржник (особа права, якої порушено) звернеться до керівника структурного підрозділу Міністерства юстиції України у місці роботи приватного виконавця щодо порушення норм чинного законодавства при виконанні примусового стягнення. А за даним зверненням керівника структурного підрозділу Міністерства юстиції України в разі виявлення порушень повинен видати наказ про зупинення діяльності приватного виконавця. Але даний механізм не буде працювати, якщо відносно даного порушення відбувається судовий розгляд. Приватний виконавець після отримання наказу про зупинення діяльності зможе повернутися до виконання своїх функцій лише після 10 днів після спливу 3 місячного терміну або припинення чи скасування воєнного стану на підставі наказу Міністерство юстиції України про поновлення діяльності приватного виконавця.

Користуйтеся консультацією: 10 порушень, за які можна позбутися авто

Як ви думаєте чи приймуть даний законопроект? Відповіді напишіть в коментарі. Якщо ви хочете отримувати першими новини у сфері заборгованості та примусового виконання то вам потрібно підписатися на телеграм канал за посиланням: https://t.me/creditvasilievpavel

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст