Главная Блог Новости Нелегальна зброя в Україні: скільки її та як її вилучити

Нелегальна зброя в Україні: скільки її та як її вилучити

22.07.2020
Автор:
Просмотров : 3443

У вівторок, 21 липня, у центрі Луцька чоловік захопив рейсовий автобус приміського сполучення з пасажирами. При собі він мав вибухівку і зброю. Врешті-решт нападник, який більше 12 годин утримував заручників, здався правоохоронцям, ніхто із заручників не постраждав.

Надзвичайна ситуація знову актуалізувала проблему доступності зброї на "чорному ринку" в Україні. Ще до останнього інциденту на Волині резонансні злочини або вирішення суперечок з використанням зброї з початком війни на Донбасі стали звичними для українців. Хоч офіційно в Україні дозволено мати лише травматичну зброю, вогнепальну мисливську і нагородні пістолети. Скільки на руках громадян України нелегальної зброї і як її можна вилучити.

Згадайте новину: Зеленский ответил на петицию о легализации оружия

Сумні наслідки необлікованої зброї

Українська громадська організація "Центр вивчення безпеки" (СЕNSS) наприкінці лютого опублікувала результати моніторингу звітів Національної поліції, Служби безпеки України (СБУ), статистики Генпрокуратури (ГПУ), постанов судів і повідомлень ЗМІ про порушення правопорядку з використанням нелегальної вогнепальної зброї. Дослідження охопило період від вересня до грудня 2019 року. За словами керівника СЕNSS Вадима Черниша, за цей час трапилося 548 випадків незаконного використання, зберігання або продажу зброї.

А за весь 2019 рік, за даними ГПУ, 6204 порушень закону були кваліфіковані як незаконний обіг зброї, боєприпасів та вибухових речовин. З цієї кількості лише 100 випадків припали на власників офіційно зареєстрованої мисливської зброї.

При цьому методика обліку правопорушень із використанням вогнепальної зброї та вибухових речовин, яку використовує Генпрокуратура, не дає цілісної картини, вважає офіцер Збройних сил України Андрій, який попросив не розкривати його прізвища.

Нема надійного контролю навіть за легальною зброєю

"Необлікована зброя, досвід поводження з нею у тих, хто воював або членів кримінальних структур, створюють небезпечну ситуацію. Якщо хтось спровокує застосування сили між громадянами або їхнє протистояння з владою, наслідки будуть дуже серйозними", - попереджає Вадим Черниш, який два роки тому був міністром з питань тимчасово окупованих територій.

Дані для звітів Генпрокуратурі надає, у тому числі, й Національна поліція. Саме вона погоджує дозвіл на володіння зброєю і контролює її обіг. Іноді прокуратура може залучати до боротьби проти розповсюдження нелегальної зброї також і СБУ, розповідає DW юрист неурядової організації "Реанімаційний пакет реформ" Євген Крапивін. Він переконаний, що в Україні нема надійного контролю навіть за вогнепальною зброєю, якою громадяни володіють на законних підставах. Таку зброю потрібно зберігати вдома у сейфі, у небойовому положенні, відстрілювати раз на три роки, щоб у базі поліції були зразки гільз.

Згадайте новину: После принятия закона «Об оружии» украинцы могут купить до 3 млн пистолетов

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст