Главная Блог Новости Найбільші врожаї України - до свята Незалежності

Найбільші врожаї України - до свята Незалежності

23.08.2022
Просмотров : 1386

Цьогоріч День Незалежності України важливий та особливий як ніколи. Адже щодня наші захисники та захисниці ведуть боротьбу з російськими окупантами, що посягнули на наші землі, життя, фінанси та незалежність.

Агресор постійно маневрує та бреше: про нашу історію, здобутки, військових, економіку та навіть про повсякдення звичайних українців. Саме тому до Дня Незалежності ми підготували серію новин, в яких будемо розповідати про найцікавіші цифри, що були поруч з українцями з року в рік. Цифри Незалежності. У цій новині поговоримо про агрорекорди нашої держави.

Почнемо з найближчого до нас у часі. Відповідно до даних Державної служби статистики, урожай зернових та олійних культур у 2021 році сягнув рекордних 107,38 млн тонн — 90% з них пішли на експорт. Такого не було за всю історію України. Ще 20 років тому, у 2001-му, валовий збір усіх зернових склав 39,67 млн тонн, про що свідчать дані Держстату.

Згадайте новину: Наступний урожай буде меншим на 40% від попереднього року, — Мінагрополітики

Урожай зернових та зернобобових культур торік склав 84,57 млн тонн, з яких:

  • пшениці — рекордні 32,72 млн тонн;
  • ячменю — 9,65 млн тонн;
  • кукурудзи — рекордні 39,82 млн тонн.

Врожай соняшнику — 16,4 млн тонн, сої — 3,4 млн тонн, ріпаку — 2,96 млн тонн. Також вдалося зібрати рекордний врожай гречки — 107 тис. тонн при загальному прогнозі в 100 тис. тонн.

ідером за врожайністю сільгоспкультур серед областей України стала Хмельниччина, де середній показник — 8,79 т/га. Всього ж аграрії області у 2021 році зібрали понад 5,4 млн тонн зерна.

У 2022 році, згідно з прогнозами, Україна мала б зібрати ще один рекордний врожай, але 24 лютого до нас з повномасштабною війною прийшла росія. Посівну довелося проводити під ракетами на замінованих полях.

Готуватися до рекорду почали заздалегідь. У 2015 році тодішній міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко обіцяв, що за три роки Україна зможе збирати 100 млн тонн урожаю, утім часу знадобилося більше.

Що прикметно, у 2020-му аграрії зібрали 83,8 мільйона тонн основних сільськогосподарських культур з площі 24,1 млн га. Зернових і зернобобових культур намолотили 65,4 млн тонн.

Врожай пшениці в Україні

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст